Trócsányi László: Európa elvesztette vezető szerepét

2022. november 12. 12:02

Az EP-képviselő szerint az unió képtelen arra, hogy a szomszédban zajló háborúban megoldó szerepben tűnjön fel.

2022. november 12. 12:02
null

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Trócsányi László. A Fidesz EP-képviselője többek között a Brüsszelben megtartott Aranybulla-konferenciáról, a szankciós politikáról, valamint az Európát megosztó ideológiai törésvonalakról is beszélt a lapnak.

Elhangzott, hogy „az Aranybulla példáján keresztül sikerült bemutatnunk, hogy mindegyik országnak megvannak azok a dokumentumai, amelyek Európa civilizációs örökségéhez hozzátartoznak”. Majd Trócsányi hozzátette, hogy a konferenciával arra akarták felhívni a figyelmet, hogy

„Az Európai Unió szerződéseinek az alanyai és urai a tagállamok”

Az egykori igazságügyi miniszter arról is beszélt a konferencia kapcsán, hogy szerették volna hangsúlyozni, hogy „az Európai Unió szerződéseinek az alanyai és urai a tagállamok”. „Bár az európai alkotmányozásra irányuló törekvések háttérbe akarják szorítani az egyes országokat, mi azt mondjuk, hogy ez nem lehetséges, mert az eltérő történelmi hagyományok, az eltérő kultúra révén továbbra is a tagállamoknak kell a szerződések urainak maradniuk” – szögezte le.

Az EP-képviselő idézte a lisszaboni szerződést is, amelyben az szerepel, hogy „az Európai Unió tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti identitását, alkotmányos hagyományait, politikai berendezkedését, államszervezetét, valamint a közrend védelmét”. Majd azzal folytatta, hogy amikor „az államok elfogadták a szerződést, egyúttal belefoglalták a nemzeti identitás védelmét.

– mutatott rá Trócsányi.

Európa elvesztette vezető szerepét

A képviselő arra a kérdésre, hogy miként látja az Európai Parlament működését az orosz-ukrán háború tekintetében, azt a választ adta, hogy szemmel látható, „Európa elvesztette vezetőszerepét, képtelen irányítószerepbe juttatni saját magát. Amit most látunk, az a temérdek jogállamisági és ideológiai jellegű vita” – mutatott rá a politikus.

Majd kiemelte, hogy „az unió ugyanakkor képtelen arra, hogy a szomszédban zajló háborúban megoldó szerepben tűnjön fel és a béke érdekében érdemi javaslatokat dolgozzon ki.

– húzta alá Trócsányi László.

Európa bajban van - Trócsányi László a Mandinernek

Érez-e összeférhetetlenséget a rektori és a politikusi szerepe között? Milyen jövő vár a Fideszre az Európai Parlamentben? Interjú a Károli Gáspár Református Egyetem rektorával, a Fidesz EP-képviselőjével. Szalai Laura interjúja a Mandiner hetilapban. Ön a Fidesz európai parlamenti képviselőjeként lett előbb az egyik modellváltó egyetem kuratóriumi tagja, majd egy egyházi fenntartású felsőfokú oktatási intézmény rektora.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2022. november 12. 14:21
Trócsányi László: "Európa elvesztette vezető szerepét" VAGY INKÁBB Trócsányi elvesztette a FIDESZ EP-csoport vezető szerepét, mielőtt még megkaphatta volna. Mivel - az EU szerint - tevékeny részese volt az orbitális orbáni korrupciónak. Amúgy amire Trócsányi csak most ébredt rá, az mintegy 30 évvel ezelőtt történt. Azóta Európa "csak" dobogós az USA és Kina mögött.
certus
2022. november 12. 14:19
Europa schafft sich ab.
Akitlosz
2022. november 12. 14:16
"Az EP-képviselő szerint az unió képtelen arra, hogy a szomszédban zajló háborúban megoldó szerepben tűnjön fel." Képtelen? Eleve a szándékában sincsen semmi ilyesmi. Meg sem próbálta.
Akitlosz
2022. november 12. 14:15
"Trócsányi László: Európa elvesztette vezető szerepét" 1945-ben. Kicsit sok idő kellett a bácsinak erre rájönnie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!