„Ferenc pápa figyelmetlenül olvasta Dosztojevszkijt” – az ukránok már a szentatyának is nekimennek

2022. november 07. 22:05

Okszana Markarova szerint, a pápa állításával ellentétben, humanizmusnak nyoma sincs Oroszországban.

2022. november 07. 22:05
null

Okszana Markarova, Ukrajna amerikai nagykövete azzal vádolta Ferenc pápát, hogy figyelmetlenül olvasta az orosz irodalom klasszikusát, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkijt – közölte a Ria Novosztyi.

Ferenc pápa korábban azt mondta, hogy nagyra értékeli az orosz népet, az orosz humanizmust és az orosz kultúra termékeit. A számtalan alkotó közül a pápa kiemelte Dosztojevszkijt,

aki szerinte ma is mindenkit inspirál a kereszténység útján. 

Bevallotta az orosz és az ukrán nép iránti szeretetét is, és megerősítette, hogy a Szentszék megteszi, amit tennie kell az ukrán válság békés megoldásáért.

Erre reagált az ukrán nagykövet közösségi oldalán: „Úgy tűnik, a pápa valahogy figyelmetlenül olvasta Dosztojevszkijt. Számos más író műve, köztük Puskin, Kuprin, Bulgakov, valamint a régió valódi történelmének felületes tanulmányozása is azt mutatná, hogy humanizmusnak nyoma sincs Oroszországban”.

Nyitókép: Vincenzo Pinto / AFP

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2022. november 08. 12:08
Azért Wolyn után az ukrik helyében csendben maradnék a humanizmust illetően.
18.0 fok
2022. november 08. 11:24
végre együtt demens vénemberezhetik a pápát bayerral.
minekkellregisztralni
2022. november 08. 09:57
Oroszország a 19. századra az európai és a keresztény kultúra egyik bástyájává nőtte ki magát. Íróit mindenütt ismerik, fordítják, olvassák, elismerik. Ukrán kultúrából meg egy füzetkét se lehetne összeállítani.
Horst_Tappert
2022. november 08. 07:54
"Úgy tűnik, a pápa valahogy figyelmetlenül olvasta Dosztojevszkijt. Számos más író műve, köztük Puskin, Kuprin, Bulgakov..." Esetleg kaphatnánk egy hasonló listát az ukrán irodalom nagyjairól is? Ja, várj...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!