Friss irodalmi Nobel-díjas a HVG-nek: „A nevét sem mondom ki az önök miniszterelnökének, annyit árt Európának”

2022. október 06. 13:43

Annie Ernaux nem elégedett Orbán Viktor munkájával.

2022. október 06. 13:43
null

Interjút készített a HVG Annie Ernaux, irodalmi Nobel-díjas francia íróval. A szerző magyarul is kiadott Évek című könyve a francia történelem közelmúlt évtizedeit dokumentálja. „Ernaux-nak a jelenről is megvan a véleménye, fél a szélsőjobbtól, amellyel Orbán Viktor jóban van, de bírálja Emmanuel Macron elnököt is” – olvasható az interjú kiajánlójában.

Az írónő korábban nyílt levelet írt Macronnak, amiben „élesen bírálja harcias retorikáját, jobbratolódását, az egészségügy és a szociális intézmények állapotát”. Arra a kérdésre, hogy mire számít a jövő évi elnökválasztáson ezt felelte:

„Ellenállónak születtem, nem tudok megbékélni a társadalmi igazságtalanságokkal. Nyugtalanít, hogy ki lesz Macron kihívója, Le Pen vagy a jobbközép Köztársaságiak jelöltje, Valérie Pécresse.

Zemmour óriási károkat okoz a fejekben, sokfelé hívják, az önök miniszterelnöke is, akinek a nevét sem vagyok hajlandó kimondani, mert annyit árt a működése Európának.

Félelmet, undort kelt bennem Zemmour, a revizionizmusa, populista, szélsőséges nacionalizmusa. Az antiszemita Pétain marsall alakját igyekszik »szalonképessé« tenni, rehabilitálni. Sajnos, van rá kereslet” – hangoztatta Annie Ernaux.

Fotó: JULIE SEBADELHA / AFP

Összesen 383 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gizus
2022. október 07. 14:32
Átkozottul ronda tetszik lenni nyanya! Jobb is, ha nem tetszik szájára venni Miniszterelnökünk nevét.
Gizus
2022. október 07. 14:32
Átkozottul ronda tetszik lenni nyanya! Jobb is, ha nem tetszik szájára venni Miniszterelnökünk nevét.
syphax
2022. október 07. 13:36
EZ AZ IRÓPICSA A FENTI KÉPEN BŐG(?) VAGY MI A FASZT GÖRBITI A SZÁJÁT?
Böszme
2022. október 07. 12:19
Szegény Annie Ernaux vén is, ronda is, hülye is. Kár rá időt vesztegetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!