Nádas Péter szerint Orbán Ukrajna megtámadására készült

2022. október 27. 14:31

A Neue Zürcher Zeitungnak nyilatkozó író szerint Orbán Viktor ígéretet kaphatott Putyintól, és arra számított, „hogy úgy alakulnak majd a dolgok, mint 1953-ban Berlinben, 1956-ban Budapesten és 1968-ban Prágában”.

2022. október 27. 14:31
null

A magyar és német nyelvterületen egyaránt ünnepelt író, Nádas Péter nagyinterjút adott a német Neue Zürcher Zeitungnak, amelyben szóba került az orosz-ukrán háború és Orbán Viktor is.

Az író meglátása szerint az ukrajnai háború még nem az igazi katasztrófa. Kifejtette, hogy „a Putyinnal 2015-ben kötött második minszki megállapodás a kelet-ukrajnai konfliktusok lezárásáról a nyugati hiszékenység csúcsa volt. Ami ma történik, az Angela Merkel öröksége is. Merkel kockáztatott, pedig tudnia kellett volna, hogyan alakulnak a dolgok.”

Putyin olcsó gázával. Németország gazdasági kapcsolatai Kínával. Orbán Viktor téves megítélésével.”

Az író arról beszélt: Orbán Viktor nem egy választott diktátor, hanem egy autokrata. „Ő a párt” – szögezte le –, „a korábbi magyar egypártrendszereket a szürke eminenciások jellemezték. Szürke, alaktalan emberek voltak. A Fidesznél, Orbán pártjánál nincsenek profil nélküli emberek, hanem érdekekkel rendelkező emberek vannak. [...] A klánok és családok rendszerére épül. A rokonságról. De nem mondanám, hogy barátságról.”

Az újságíró azon felvetésre, miszerint ez úgy hangzik, mint egy maffia, az író elmondta, hogy igaza van az újságírónak.

Nádas Péter ezen felül háborús gondolatait is megosztotta a svájci lappal. Kifejtette: „A magyar katonai vezetés az orosz invázió második napján csapatokat állomásoztatott az ukrán határon.

Valószínűleg a magyar miniszterelnök kapott néhány ígéretet Putyintól. Amikor Ukrajnában kitört a háború, Orbán Viktor arra számított, hogy úgy alakulnak majd a dolgok, mint 1953-ban Berlinben, 1956-ban Budapesten és 1968-ban Prágában. Hogy mindent egy álcázott hadműveletben rendeznek majd. Ukrajnában ez nem igazán előkészített háborús akció volt, hanem hírszerzési akció. Akárcsak a Krím annektálása. Ezt a nyugati hírszerző szolgálatoknak tudniuk kellett volna. Ha már én tudtam a magyar falumban, Gombosszegen!”

Újságírói felvetésre elmondta, hogy a közös Orbánban és Putyinban, hogy „a problémáikat olyan szimbolikus dolgokkal akarják megoldani, mint a nemzeti tulajdon, de nincs pszichológiájuk és nincs mértékük. Oroszország az oligarchák rendszere. Nem ismerik a közjó szót. Magyarországon pedig hiányzik a polgárság. Három tisztogatási hullámban vesztettük el. Először a zsidókat kisajátították és elpusztították, majd a kommunisták kiirtották azt, amit mi »keresztény középosztálynak« neveztünk. Az arisztokráciával együtt.”

Nádas Péter szerint az emberek ma talajt vesztettek, és elég nekik egy populista.

Hozzátette: „Magyarország száz évig épített fel egy polgárságot, aztán ötven év alatt újra megsemmisítette azt”.

 

Nyitókép: MTI/Kovács Anikó
 

Összesen 411 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2022. október 29. 12:30
Nádas Péter nem normális. Pont. Egy magyarok elleni háborús uszító. A magyarellenes Zelenszkij hátsó felét fényesítő, az ő irodalmi nyelvével.
Reszelő Aladár
2022. október 29. 01:07
MIt tudtunk meg? - Orbán Viktor felelős a születése előtt történt dolgokért is - ha egy katona megközelít egy államhatárt, akkor támadni akar - az olcsó gáz erkölcstelen - már a Krím annexiójánál el kellett volna zárni a csapot, de Merkel csak a lakosság és az ipar érdekeit nézte - Magyarország is egy oligarchia, ahol a különböző gazdag hatalmasságok dróton rángatják a miniszterelnököt és maguknak hozatnak szabályokat
zoim
2022. október 28. 23:41
Nádas egy szarházi, demagóg "idegenszívű" bagolyköpet!!! Orbán Viktor valóban csoportosított magyar katonákat az ukrán határra, ami természetes, ha ott háború zajlik. Orbán Viktor még célzást sem tett arra, hogy a magyar honvédség szomszédos országot támadna meg, főleg annak ismeretében hogy egy támadáshoz minimum kétszeres túlerőre lenne szükség. Ehelyett az ukrán katonaság sokkal erősebb a magyarnál. Magyarország kb. tíz milliós, míg Ukrajna kb. 40 milliós ország, így az erősebb ország megtámadása csak egy lóf.sz Jancsi lidérces álma.
syphax
2022. október 28. 11:40
"..Nádas Péter szerint Orbán Ukrajna megtámadására készült.." AHA! MEG A TE--NÁDAS--KÖRÜLMETÉLT ZSIDÓPÖCÖRŐD KIVERÉSÉRE......ESSZTET CSINYÁJJA MOSSTANJÁBA AZ A GAZ ORBÁNYI....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!