Eurostat: Romániában él a legtöbb kiskorú mélyszegénységben, hazánk viszont Németországnál is jobban teljesít

2022. október 28. 12:20

Hazánk az uniós átlag körül áll, a listát Csehország, Finnország és Szlovénia vezeti.

2022. október 28. 12:20
null

Az Eurostat október 27-én közzétette jelentését a mélyszegénységben élő fiatalkorúakra és felnőttekre vonatkozóan. Az uniós átlag szerint 2021-ben a 18 év alattiak közel negyede (24.4 százaléka) élt mélyszegénységben, vagy szenvedett el társadalmi kirekesztést, míg a 18 éven felüli felnőttek esetében ez a szám 21.1 százalék.

Az uniós tagállamok között Románia teljesít a legrosszabbul.

Romániában a kiskorúak 41.5 százaléka érintett, szomszédunkat a „rangsorban” Spanyolország (33.4 százalék) és Bulgária (33 százalék) követi. Magyarország az uniós átlag körül teljesít, megelőzve az említett országokat, Görögországot, Olaszországot, Luxemburgot és Németországot.

Uniós összehasonlításban a legjobban a Cseh Köztársaság (13.3 százalék), Finnország (13.2 százalék) és Szlovénia (11 százalék) teljesít.

Kép: A 18 év alatti mélyszegénységben élők, vagy társadalmi kirekesztést elszenvedők aránya. Forrás: Eurostat.

A szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázata nem függ közvetlenül az adott háztartás jövedelmétől; emellett

olyan tényezők is szerepet játszanak benne, mint a munkanélküliség, az alacsony munkaintenzitás, illetve egyéb társadalmi-gazdasági sajátosságok. 

A szegénység és a társadalmi kirekesztés mértéke három szempont szerint dől el. Azok a személyek sorolandók ebbe a kategóriába, 

  • akiket a szegénység kockázata sújt, vagyis akiknek az adókkal csökkentett és a transzferekkel növelt jövedelme (equalised disposable income) a szegénységi kockázati rátát sem éri el;
  • akik súlyos anyagi és társadalmi nélkülözéstől szenvednek, vagyis azok, akik az alábbi tizenhárom fogyasztási tételből hetet nem engedhetnek meg maguknak.
    • Képtelenek fedezni nem várt költségeket;
    • nem engedhetnek meg maguknak egy otthonukon kívül eltöltött egyhetes szabadságot;
    • hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátralékkal rendelkeznek;
    • kétnaponta hús, hal, vagy azzal egyenértékű tápanyag fogyasztásának hiánya;
    • a lakás megfelelő fűtésének hiánya;
    • anyagi okból nem rendelkezik személygépkocsival;
    • képtelen lecserélni elhasznált bútorait;
    • képtelen lecserélni elhasznált ruhadarabjait;
    • képtelenek megfelelő lábbelit vásárolni;
    • nem rendelkezik elégséges anyagi kerettel ahhoz, hogy hetente meghatározott összeget saját magára költsön;
    • nincs hobbija, szabadidős tevékenysége;
    • nem jár össze barátokkal és/vagy családtagokkal havonta legalább egyszer;
    • nem rendelkezik internet-hozzáféréssel.
  • azok a 65 év alatti felnőttek, akik nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élnek. Az Eurostat módszertana szerint a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásokban élők azok a 0–65 éves emberek, akik olyan háztartásban élnek, amelyben az elmúlt 12 hónap során a felnőttek teljes munkapotenciáljuk kevesebb mint 20 százalékát fordították tényleges munkára.

Kép: Román gyermekek hazafelé tartanak az óvodából, a Bukaresttől 200 kilométerre fekvő Hetea közelében. A kép illusztráció. DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2022. október 28. 21:42
Meg vagyok büszkülve: megelőzünk 3, nálink régebbi uniós tagállamot, utólértük a németeket, Norvégia, Svájc, Britannia pedig nem mer adatot szolgáltatni (vagy elérte, hogy ne tegyék közzé), mert szégyelli, hogy megelőztük őket. Mostmár lesz energiánk a többiekre figyelni azok közül, akik még előttünk vannak.
szrb67
2022. október 28. 21:08
itt valami tévedés lehet, az Eurostat összekeverte az országokat, ilyen adatokat Magyarországról szoktak kiadni...
Hajni37
2022. október 28. 20:19
A cigányok létszámáról. A legutóbbi országos népszámláláskor 390 ezren vallották magukat romának, A Kemény féle kutatások és a Magyar Tudományos Akadémia adatai alapján létszámuk 650 ezer és 700 ezer között van. A Debreceni Egyetem közelmúltbeli 800 ezres felmérése komolytalan, mert a saját bevallásuk szerint is beleszámolták a telepszerüen mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságban élő százezret, illetve a félanalfabéta cigány kisebbségi vezetők bemondásaira alapoztak, akik a minél nagyobb költségvetési források lenyúlása érdekében minden érintettet duplán számoltak. Csak hogy tudjuk hányan vannak.
csak ésszel
2022. október 28. 17:44
Jó, de a szomszédos országok színezését látva - Romániát kivéve - nagy melldöngetésre semmi ok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!