Tanács San Franciscóból: ha ellopják a bringádat, ne szólj a rendőröknek!

2022. szeptember 22. 18:00

„Mert a rendőrök bánthatják vagy akár meg is ölhetik a fekete és barna bőrű embereket” – üzeni az áldozatoknak a helyi antirasszista biciklis szervezet.

2022. szeptember 22. 18:00
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

San Francisco régóta a bűnözés egyik amerikai fellegvárának számít: a közbiztonság romlása nem tegnap kezdődött, de a BLM-tüntetések nyomán meggyengített rendőrség miatt az utóbbi években szintet lépett.

 

A nyitókép illusztráció: MTI/EPA-PA/Claudio Peri 

 

A város a hetedik a világon az ott élő milliárdosok számában, miközben 18 ezer hajléktalan lepte el az utcákat. Nem zargatják furcsa sátortáboraikat és dekriminalizálták a drogbirtoklást is, egyes érdekszervezetek szerint ugyanis emberi jog az utcán élni és hajléktalannak lenni. A rendőrségnek sincs kapacitása fellépni például a tolvajok ellen; a bolti lopást is dekriminalizálták San Franciscóban,. Néhány üzletlánc ki is vonult a városból – írta meg korábban a Makronóm is – a többi pedig azzal fenyegetőzik, nem fizet adót, amíg a város nem lép fel a bolti lopások ellen.

A biciklik sincsenek biztonságban a városban: a kétkerekűekből a rendőrség adatai szerint évi ezernek kél lába, de valószínűleg a szám ennek többszöröse,

mert az emberek nem szívesen tesznek feljelentést a rendőrségen.

A bringákkal mellesleg – ha csak nem szedték darabokra a tolvajok – két bolhapiacon is szembetalálkozhat az ember.

Természetesen a bűncselekmények kapcsán – ha csak nem fehér bőrű vagy rendőr az elkövető – bármiféle szociokulturális vagy faji jellemző azonosítása egyenlő a rasszizmussal, így mindenféle kommunikációban igyekeznek messziről kerülni a témát.

Nos, ebben a környezetben szúrta ki az amerikai másodkéz-sajtó, hogy a helyi kerékpáros közlekedést népszerűsítő – természetesen antirasszista, progresszív, környezettudatos – biciklis szervezet, a San Francisco Bicycle Coalition ajánlását arra az esetre, ha az embernek ellopnák a biciklijét (lecsekkoltuk tényleg ott van, a „Bike Theft and Policing” résznél).

Így hangzik:

„A fekete és barna bőrű embereket gyakran súlyosan bántalmaz, sőt, megöl a rendőrség,és a San Francisco Bicycle Coalition 2020-ban úgy döntött, hogy megszüntet minden formális együttműködést az SFPD-vel (San Francisco Police Department - a san franciscói rendőrség). Mivel a rendfenntartás bevonódik szinte az összes kerékpárlopási ügybe, javasoljuk, hogy minimálisan vonják csak be a rendőrséget, ehelyett mi azonosítjuk az eseteket és megpróbálunk ehelyett alternatívákat javasolni. Arra biztatunk mindenkit, hogy mérlegelje a rendőrség bevonásának esetleges emberi életre gyakorolt hatását.”

Ez ugye egyrészt utal a fosztogatásokba torkolló BLM-tüntetések kapcsán szárnyra kapott logikára, miszerint a bűnelkövető élete értékesebb, mint az áldozat tulajdona, így

lényegében egyfajta elvárás lett engedni a bűnözőknek.

Másrészt indirekt módon rámutat arra, jellemzően kik követik el a biciklilopásokat a városban.

Az információ nem ütötte meg semelyik fősodratú orgánum ingerküszöbét a tengerentúlon.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2022. szeptember 23. 19:31
"Természetesen a bűncselekmények kapcsán – ha csak nem fehér bőrű vagy rendőr az elkövető – bármiféle szociokulturális vagy faji jellemző azonosítása egyenlő a rasszizmussal, így mindenféle kommunikációban igyekeznek messziről kerülni a témát." Mondjuk ez nálunk is így van. Az ember csak az elkövetés modjából, vagy az elkövetés körülményeiből tudja sejteni (már ha a cikk egyáltalán kitér ezekre) , hogy cigó lehetett a tettes.
Töki
2022. szeptember 23. 11:46
Jueszé új szállóigéje:"éljen a kispolgári bűnözés".
istvanpeter
2022. szeptember 23. 10:22
Minden ellenkező híreszteléssel szemben, az Egyesült Államokban nincsen és soha nem is volt demokrácia és szabadság. Az egész társadalmat a bűn és a bűnözők uralják. A Haarlemet ugyan már felszámolták, de van helyette sok száz olyan hely, ahol egyáltalán nem tanácsos flangálni és még a rendőrség is csak komolyabb erővel mer megjelenni.
Reszelő Aladár
2022. szeptember 23. 10:19
Csinálják csak, nagyon fontosak az ilyen társadalmi kísérletek. Nem sajnálom őket, mert ők azok, akik onnan meg akarják mondani a világnak, hogy mi merre meddig hány méter. Mi nem vagyunk ilyenek, nem mondjuk nekik azt, hogy ne csinálják mert hülyeség. Csak két apróság: - nálunk itt a válsztási autokráciában a legritkább esetben esik bármi bántódása az eljárás alá vontnak - az ilyen szélsőséges elhajlásra mindig egy még szélsőségesebb válasz szokott jönni. Így jött az özönvíz, Szodoma és Gomora, Adol Hitler és még sokan mások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!