Új gázvezetékkel nyitna egymás felé Oroszország és Kína

2022. szeptember 16. 21:01

Az Európába irányuló Északi Áramlat befagyása nyomán Oroszország megkezdte a tárgyalásokat Kínával egy új gázvezeték építéséről, valamint a meglévő kapacitások bővítéséről.

2022. szeptember 16. 21:01
null
Dobozi Gergely

Nyitókép: a szibériai gázvezeték-hálózat térképe (Forrás: China's Resource Risks)

 

„Szibéria Ereje 2” néven épít új gázvezetéket Oroszország Kína irányába, amely az Európát Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 kiesését hivatott pótolni – jelentette ki Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter a Rossiya-1 nevű orosz tévécsatornának.

Ahogy az Üzbegisztánban tett hivatalos látogatásán már elhangzott, Oroszország és Kína hamarosan megállapodhat évente 50 milliárd köbméter gáz szállításáról az új gázvezetéken, amely részben Mongólián keresztül vezet Kelet-Ázsiába.

Az építkezések 2024-ben kezdődhetnek meg.

Ez Novak szerint nagyjából annyi, amennyivel kevesebbet 2022-ben Oroszország az Európai Unióba szállít. 

A tervezett kapacitás az Euractiv beszámolója szerint nagyságrendileg megegyezik az Északi Áramlat 1 vezetékével (utóbbi 55 milliárd köbméter).

Ez a stratégiai jelentőségű, Németországba vezető vezeték szeptember 2-a óta nem üzemel, pedig az Európai Unióba irányuló gázmennyiség harmadát szállítja.

Utóbbi megépítését Németország hosszú időn keresztül támogatta, amivel kapcsolatban Washington rendre nemtetszését fejezte ki. Ugyan a Németországot elérő második gázvezeték megépült, az orosz-ukrán háború kirobbanását követően befagyasztották a projektet.

A mostani bejelentéseknek része az is, hogy a szintén Kínába irányuló Szibéria Ereje 1 gázvezetéket is bővítik, hogy 20 milliárd köbméter gázt lehessen rajta szállítani évente. Ezt elősegítendő a Bajkál-tóhoz közel lévő Kovitka mezőt 2023 elején csatlakoztatják a Szibéria Ereje hálózathoz.

2025-ben – abban az évben, amikor a vezeték eléri maximális kapacitását – több mint 61 milliárd köbméter orosz gázt szállítanak majd ezen a vezetéken, amelyből 38 milliárd köbméter jut Kínába egy 2014-ben a Gazprom és a kínai CNPC között megköttetett megállapodás értelmében.

A fentieken túl Kína és Oroszország megállapodott arról is, hogy

új tranzitútvonal épül

Vlagyivosztok és Kína északi része között, amelyen további 10 milliárd köbmétert szállítanak majd.

 

Kép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laceh
2022. szeptember 17. 07:43
"Amikor az orosz gáz táplálja a tűzokádó sárkány lángjait" - új orosz népmese! "Amikor télen megfagysz, majd tavasszal kiolvadva megrohadsz" - új német népmese!
Sany Xepi
2022. szeptember 17. 07:41
Ezt már februárban közölte Putyin az első Eu-s fenyegetésre.
ringwoodite
2022. szeptember 17. 04:43
Európa befosik a Big Bránerral egyetemben. Majd nyalhatjuk fényesre az amerikai segget egy kis pala(csinta) gázért cserébe.
veszettfejsze
2022. szeptember 17. 04:34
Ott meg a korrupció és a bürökrácia dolgozik. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!