Csődközelben a bécsi áramszolgáltató, azt sem tudják, mennyi pénz hiányzik

2022. augusztus 30. 17:03

Hatmilliárd eurót kért az osztrák kormánytól a Wien Energie, különben kizárhatják az áramtőzsdéről.

2022. augusztus 30. 17:03
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

A fenntartható áramtermelés mintaországát, Ausztriát is utolérte az energiaválság: Peter Hanke bécsi szociáldemkorata pénzügyi tanácsos hétfőn kora délután levélben kért az osztrák pénzügyminisztériumtól hatmilliárd euró segítséget, hogy a cég továbbra is vásárolhasson az európai áramtőzsdén, írja a Handelsblatt.

A probléma a határidős ügyletekkel kapcsolatos: az európai közműcégek jelentős része ma úgy védekezik az elszabadult európai energiaárakkal szemben,

hogy nem azonnal vásárol aranyáron energiát, hanem határidős ügyletekkel későbbre köt le energiát. A határidős áram- és gázár azonban szintén folyamatosan változik, így a lekötéshez biztosítékot kell fizetni. „Összehasonlításul: míg a garanciák múlt hét közepéig plusz-mínusz 200 millió euró között ingadoztak, pénteken mínusz 1,75 milliárd euróra ugrottak fel. Ekkorra a Wien Energie már leállította a határidős kereskedést. A Wien Energie még aznap éjjel a szövetségi kormányhoz fordult, hogy Bés és Ausztria ellátásbiztonságát ezen a héten minden esetben, további piaci torzulások esetén is biztosítani tudja” idézi a cég közleményét a Heute.

Pénteken még kérdéses volt, ki tudja-e fizetni a bécsi áram- és gázszolgáltató az 1,75 milliárd eurós garanciát,

de a Heute szerint ezt végül a városi költségvetés segítségével sikerült átutalni. A biztosítékok nem teljes mértékben jelentenek kidobott pénzt, ma például 800 millió eurót kap vissza a Wien Energie sajtóhírek szerint – ugyanakkor kérdéses, hogy mennyi biztosítékot kell még fizetni majd a következő hetekben. Pénteken még 1,75 milliárdról volt szó, Hanke tegnap hatmilliárdot kért a szövetségi kormánytól, ugyanakkor a sajtóban a legrosszabb esetben,

további áremelkedésekkel számolva tízmilliárd eurós garanciáról szóló hírek is megjelentek.

A cég és Hanke ezért kérnek a szövetségi kormánytól „védőernyőt”, ha ugyanis a cég nem tudja kifizetni a biztosítékokat, közleményük szerint ennek következménye „a tőzsdei kereskedelemből való szinte azonnali kizárás”, melynek következtében „a Wien Energienek olyan üzleteket kellene visszavonnia, amellyel kétmillió ügyfél energiaszállítási szerződése kerülne veszélybe”. Ennek ellenére a vállalat hangsúlyozza, „ a Wien Energie nem inszolvens” – csak jelen pillanatban senki nem tudja, lesz-e pénze kifizetni a határidős ügyletekhez szükséges biztosítékokat.

Az ellenzéki pártok tombolnak: Dominik Nepp bécsi FPÖ-elnök úgy nyilatkozott, „ha tényleg igaz, hogy Bécs városa már korábban támogtta pénzzel a városi vállalatot úgy, hogy erről nem tájékoztatta a közgyűlést, annak messzire vezető következményei lesznek”. Herbert Kickl országos FPÖ-elnök parlamenti ülésen tárgyalná az ügyet, de a Zöldek is elégedetlenek, szerintük „ezzel az eltussolással a Wien Energie-t sodorják veszélybe”.

Bécsben szeptember elsejével lesz 24 százalékos áram- és 50 százalékos gázáremelés.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ben Jeremiah
2022. augusztus 31. 07:43
1. a piaci mechanizmusokba beavatkozni nem szabad, a piac jó, az állam rossz... 2. Nem vagyok benne biztos, hogy ez nem tiltott állami finanszírozás-e.
Namond
2022. augusztus 31. 00:20
Miért nem az erőművektől, a saját éjjel-nappal működő vízierőműveiktől vesznek?
Menhetten
2022. augusztus 30. 19:48
Talán ha nem egy kézben lenne az energetika, lenne verseny kis hazánkban, nem fordulna elő hogy a rendszerhasználati díj többszörösére emelkedik. Mert végül is nem az áram a drága h,anem "ahogyan", amennyiért el jut a fogyasztókhoz! (Csak meg kell nézni a számlákat) Ugye, megint Lölö.... jár jól és valakik általa !
123321
2022. augusztus 30. 18:43
a legélhetőbb szarkupac...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!