Az Európai Bizottság átutalta Ukrajnának az 1 milliárd euró pénzügyi támogatás első részletét

2022. augusztus 01. 14:00

A második részlet holnap érkezik Ukrajnába.

2022. augusztus 01. 14:00
null

Az Európai Bizottság hétfőn folyósította az Ukrajnának nyújtott 1 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatás első felét, 500 millió eurót, a második részlet, további 500 millió euró kifizetésére kedden kerül sor – tájékoztatott a brüsszeli testület hétfői sajtóközleménye.

Az Európai Parlament és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács 2022. július 12-én fogadta el a rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatásról (MFA) szóló határozatot, amelynek célja, hogy azonnali pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának az orosz invázió okozta károk miatt.    

Az 1 milliárd eurós támogatás részét képezi az legutóbbi uniós csúcson jóváhagyott összesen 9 milliárd euró összegű pénzügyi csomagnak. 

Az MFA-források kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak Ukrajna rendelkezésére. A csomag támogatja Ukrajna makrogazdasági stabilitását és általános ellenálló képességét Oroszország katonai agressziójával és az ebből fakadó gazdasági kihívásokkal összefüggésben. A hitel kamatköltségeit az EU fedezi.    

A bizottság hétfőn Moldovának 50 millió euró értékű MFA-támogatást utalt, amelyből 35 millió euró hosszú lejáratú, kedvezményes feltételekkel nyújtott kölcsön, 15 millió pedig vissza nem térítendő támogatás. A testület sajtóközleménye szerint, az ukrajnai háború negatív hatást gyakorol a moldovai gazdaságra, súlyosbítva a koronavírus-járvány korábbi hatásait. A bizottság megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy Európa legszegényebb országai közé tartozik, Moldova fogadta a legtöbb ukrajnai menekültet.

(MTI)

Nyitókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lanter
2022. augusztus 01. 23:32
Berlinben pátizsban a villanyokat oltják lefelé az ukrán geciknek meg milliárd megy kifelé...mi a fasz van európával,mit nyelnek még be a polgárai,mivan teljes vakság???? Abnormális... Számolja már ki valami nagyokos csak azt hogy meddig lehetett volna világítani azokat amiket most lekapcsolgatnak 1 milliárd euróból. Vagy netán gáztámogatásba tenni vagy báfmibe.. nyílt lopás baszki...ezek a gecik miatt lesz óriási hosszú és fájdalmap szopás persze természetesen csak a kispénzűeknek. A jó büdös kurva anyátokat. Halál a teljes eu vezetésre..
Lanter
2022. augusztus 01. 23:22
Gyerünk ruszkik gyorsabban minél előbb eltörölni véglegesen a föld színéről ezt az ukrajnának hívott maffia szövetkezeti bagázst akik segítségével a jelenlegi eu vezetés lopja ki az eu szétsanyargatott polgárainak a pénzét mindenféle újjáépítésre, szolidaritásra valóhivatkozással,ürüggyel. Kivégezni a teljes eu vezetést vagy kilépni innen mert az már most látszik a nem utalásokon hogy magyarországot a sárba fogják taposni. A nekünk járó pénzeket inkább a mi elpusztításunkra fogják használni ezek a rohadt férgek. Orbán vagy kilép az eu ból vagy elpusztítják. Közel a válaszadás napja...azonnali huxit...
Brandon the great Negro
2022. augusztus 01. 20:11
Mindenzt az EU hitelből (!!!) adta kölcsön annak az Ukrajnának amelyik ha most befejezi a háborút 2070-ben éri el a jelenkori csatlakozási feltételeket.
formaegy
2022. augusztus 01. 19:57
Szóval lefizették a gyilkos EB nácik a puccosseggű gyilkos nácit és bandáját! Mocskos gyilkosok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!