Visszatérhettek az Iszlám Állam harcosainak anyái és gyermekei Franciaországba

2022. július 05. 13:50

Franciaország hazaszállított Szíriából 16 francia nőt és 35 gyereket, akik korábban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai voltak.

2022. július 05. 13:50
null

Civil szervezetek évek óta kérik a kormánytól, hogy ne egyesével telepítsék haza a táborokból a gyerekeket, ahol szerintük elfogadhatatlanok a higiénikus körülmények.

Ez az első alkalom, hogy Franciaország hazaszállít gyerekeket anyjukkal együtt szíriai fogolytáborokból, s ez az első akció az évek óta tartó embertelen politika befejezését kell, hogy jelentse.”

írta Collectif des familles unies (Egyesített családok kollektívája) elnevezésű civil szervezet, amely azt kéri a kormánytól, hogy ezen a nyáron minden gyereket és anyját hozzon el Szíriából. 

A francia külügyminisztérium közleménye szerint a 35 francia állampolgárságú kiskorú, akik Szíria északkeleti részén található táborokban voltak, már hazatértek Franciaországba, velük együtt 16 anyát is hazaszállítottak ugyanezen táborokból. Az anyákat a repülőtéren őrizetbe vették, és bíróság elé kerülnek, a gyerekeket pedig az állami gyermekvédelmi intézmények vették gondozásba.

A kedden megérkezett 35 gyermeken kívül Franciaország 2016 óta eddig 126 olyan kiskorút szállított haza, akiknek a francia állampolgárságú szülei csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A szíriai dzsihadista táborokban még több mint 140 francia gyereket és hatvan anyát tartanak fogva.

(MTI)

Nyitókép: DELIL SOULEIMAN / AFP

Az Iszlám Államhoz hasonlította az orosz hadsereget az ukrán first lady: Olena Zelenszka arra kérte az Ukrajnából elmenekülteket, hogy térjenek majd haza a háború után. Bővebben...

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 06. 06:38
Ezek menthetetlenek.
anegy_
2022. július 05. 19:58
Nagy ötlet a csigazabálóktól. Még nem érték el a kellő kvótát, hogy eltűnjön a térképről a Napkirály birodalma.
Akitlosz
2022. július 05. 15:42
Minek? Közpénzkidobás ráadásul veszélyes is. Haszna meg semmi. A gyerekek bizonyára nagyon hálásak lesznek az anyjukat lecsukó államnak, ha felnőnek és kikerülnek az állami gondozásból. Ha van jogos érv az abortusz mellett az az, hogy az erőszakolók génjei ne öröklődjenek! Hiba vagy rosszabb ezeket a terroristákat és a gyerekeiket Franciaországba telepíteni.
nikonos
2022. július 05. 14:35
Humánus
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!