Az abortuszdöntéssel Putyin segítségére sietett az amerikai legfelsőbb bíróság

2022. július 03. 15:09

Mindez korántsem jelenti, hogy Vlagyimir Putyin nyerésre állna.

2022. július 03. 15:09
null
Bernard Guetta

„Az első, hogy az erkölcsök nyugati fejlődése nemhogy összekovácsolná, hanem egyre inkább megosztja az amerikai és az európai társadalmakat. Nem arról van szó, hogy a többség az abortusz újbóli kriminalizálását követelné. A homoszexualitás és a mindenki számára elérhető házasság elfogadása is évről évre növekszik, de...

Ám van egy 'de'.

Ahogyan sok szavazó most már hajlandó szélsőjobboldalinak nevezni magát, miután sokáig ezt még saját maga előtt is titkolta, úgy egyre több nyugati polgár kárhoztatja immár nyíltan, hogy a nők és a homoszexuálisok széleskörű szabadságjogokat élveznek.

Más a helyzet az Egyesült Államokban, ahol a puritanizmus a vallásos jobboldal egyik alapeleme, mint Európában, ahol az új szélsőjobboldal mindenekelőtt az iszlámot és a bevándorlást utasítja el. Európában és még az Egyesült Államokban is csak nagyon kevesen mennek olyan messzire az »új reakciósok« közül, mint Clarence Thomas bíró, aki legszívesebben betiltaná a fogamzásgátlást és a homoszexuális kapcsolatot. Vannak, akik kivételes körülmények között elfogadják az abortuszt, míg mások teljes mértékben elutasítják. A múltbeli patriarchátus iránti nosztalgia korántsem egységes Nyugaton, viszont a politikai spektrum általános jobbra tolódása, a középosztály elszegényedése, a nők és a homoszexuálisok jogainak megerősítése által sok férfiban keltett bizonytalanság ahhoz vezet: egyre kevésbé elhanyagolható az az elutasítás, ami a nők jogait és az azonos nemű párok mindennapi életben való jelenlétét övezi.

Vlagyimir Putyin csak örülhet ennek, mert amellett, hogy a nyugati erkölcsök fejlődése számára a dekadencia jele, amitől ő irtózik, és ami ellen Oroszországban harcol, az amerikai és európai közvélemény egyre növekvő részével talál közös nevezőt.

Ez egyrészt megalapozza a Donald Trumppal való összejátszását is, másrészt azt jelenti, hogy Putyin számíthat az Egyesült Államok politikai megosztottságára.

Nemcsak a nők és a homoszexualitás kérdése osztja meg Amerikát és az összes többi nyugati országot, hanem általában véve a hatvanas évek egész öröksége: a hagyományok, a vallás, a hierarchikus tekintély, a nacionalizmus és a határok elutasítása az, ami most megkérdőjeleződik, mert társadalmi, gazdasági és geopolitikai felfordulás idején sok ember a hagyományok, határok és a nemzeti identitás múltjába menekülve próbálja visszanyerni a jövőbe vetett bizalmát. Ez annyira igaz, hogy továbbra is Donald Trump a Republikánus Párt hangadója, és úgy tűnik, hogy Vlagyimir Putyin ugyanezeket a törekvéseket testesíti meg a világ másik felén. Ebből származik a második előnye, a harmadik pedig, hogy a társadalmi elégedetlenség sokkal könnyebben és gyorsabban jut kifejezésre a szabad nyugati országokban, mint egy diktatúrában.”

Kapcsolódó

Így változhat az abortusz szabályozása az USA-ban a Legfelsőbb Bíróság döntése után

Miután történelmi jelentőségű döntésével felülírta az 1973-as abortuszszabályozást az amerikai Legfelsőbb Bíróság, az ötven tagállamból 20-ban léphet életbe jelentősen korlátozott terhességmegszakítási törvény. Körképünk.

Miután történelmi jelentőségű döntésével felülírta az 1973-as abortuszszabályozást az amerikai Legfelsőbb Bíróság, az ötven tagállamból 20-ban léphet életbe jelentősen korlátozott terhességmegszakítási törvény.

Nyitókép: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2022. július 04. 14:33
És ez a gyakroló elmebeteg az Európai Parlament képviselője. Döbbenet. Nagyon gyorsan fel kellene számolni azt sóhivatalt. Meg az egészt brüsszeli helytartóság... népbiztoss.. izé, Biztottságot.
sheu
2022. július 04. 09:39
Ez kicsoda, valami hazánkba szakadt balfasz olasz liberális?
kikicsoda
2022. július 04. 00:53
Ezt a cikket így kellett volna kezdened: Elgurult a gyógyszerem.
Szilágyi Miklós
2022. július 03. 23:22
Igaz libsi vélemény! Én testem az én döntésem: de ugye még az ált. isk gyerek is tudja cáfolni ezt a tézist. Ugyanis még az általános iskolás gyerek is tudja, hogy az anya testében fejlődő magzat már nem az anya teste. Hiszen a génállományának csak a fele egyezik az anyáéval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!