Új előrejelzés: kifogyhat Európa a gáztartalékaiból a télen

2022. június 17. 11:08

Ha továbbra is korlátozzák az oroszok gázszállítást a kontinensre, akkor a tél közepére Európa nyugati fele teljesen kifogyhat az energiatermelésre és bármilyen más célra felhasználható földgázból.

2022. június 17. 11:08
null

A Bloomberg a Wood Mackenzie Ltd. kutatóintézet és tanácsadó cég jelentése alapján azt írtja:

Európa a tél közepére kifuthat földgáztartalékaiból, ha Oroszország teljesen leállítja gázexportját az Északi Áramlat 1. vezetéken”.

A Napi.hu összefoglaló cikke szerint ez a legrosszabb forgatókönyv az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő gázvezetéken érkező importra vonatkozóan. A gondot az okozza a portál szerint, hogy enélkül a forrás nélkül nem lehet kellő tartalékkal feltölteni az európai gáztárolókat a tél kezdete előtt.

A Bloombergnek nyilatkozó Massimo di Odoardo, a WoodMac földgázzal és LNG-vel foglalkozó kutatócsoportjának elnökhelyettese aláhúzta:

ha figyelembe vesszük a lehetséges válaszlépéseket, akkor is elkerülhetetlennek látszik, hogy »racionalizálásra« lenne szükség a fogyasztásban, miután a készletek csak januárig tartanának ki”.

Az ügy előzménye, hogy a Gazprom bejelentette: 40 százalékkal csökkenti a gázszállítást az Északi Áramlat-1 vezetéken, ami Németország számára az orosz gáz fő szállítóvezetéke. Azóta tovább szorította a Gazprom a nadrágszíjat, ami azt jelenti, hogy a korábban tervezett napi 167 millió köbméter gázmennyiség helyett naponta most már csak 67 millió köbméter gáz fog érkezni Németországba. 

Nyitókép: Ruslan Shamukov / Sputnik / AFP

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. június 19. 19:29
Oroszországnak teljes mértékben le kellene állÍtania a Nyugat-Európai gázszállÍtást,hogy Európa észhez térjen.
F.Szabó
2022. június 18. 19:48
Azért az elgondolkodtató, hogy már az elmúlt tél ELŐTT is arra készítették fel óriásplakátokon és szöveges hirdetésekben a német és osztrák polgárokat, hogy készüljenek fel a mécsesekből-virágcserepekből tákolt szükség-fűtésekre – amire aztán szerencsére nem volt szükség. Pedig akkor még szó sem volt orosz-ukrán háborúról, és kéthetente újabb oroszellenes szankciókról. Miről tudott már akkor a német és osztrák vezetés, amiről mi nem? Lehet, hogy ezt a háborút csak azért hozta össze a nyugati elit (vagy akár a keleti és nyugati elit közösen), hogy legyen még komolyabb indok a (csinált?) járvány mellett a nagy leállásra és a nagy resetre?
héttörpe
2022. június 17. 17:04
Még épp időben kötöttük össze magunkat Szerbiával
KBA98
2022. június 17. 15:35
ki ment vet, úgy arat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!