NATO-vezető: Jogunk van a kelet-európai bevetésekhez

2022. május 30. 07:11

Mircea Geoana szerint az oroszok borítottak fel minden korábbi megállapodást azzal, hogy megtámadták Ukrajnát.

2022. május 30. 07:11
null

„A NATO-t már nem kötik a múltbeli kötelezettségvállalások, hogy visszatartsa magát attól, hogy erőit Kelet-Európában telepítse” – mondta az Egyesült Államok vezette szövetség főtitkárhelyettese (aki egyébként egy volt román miniszter) a Guardian híradása szerint.

azzal, hogy megtámadta Ukrajnát, és leállította a szövetséggel folytatott párbeszédet” – mondta Mircea Geoana az Agence France-Presse-nek. Szerinte az 1997-es alapokmány értelmében, amelynek célja az Oroszország és a szövetség közötti kapcsolatok újrarendezése volt, mindkét fél vállalta, hogy együttműködik annak érdekében, hogy „megakadályozzák a hagyományos erők potenciálisan fenyegető felhalmozódását Európa régióiban, beleértve Közép- és Kelet-Európát is”.

„Erőteljes, rugalmas és fenntartható jelenlét”

Geoana a litván fővárosban, Vilniusban tartott beszédében rámutatott, hogy az oroszok 25 éve kötelezettségeket vállaltak arra, hogy nem támadják meg a szomszédjaikat, valamint hogy rendszeresen konzultálnak a NATO-val. „Ilyet már egyáltalán nem tesznek. Tehát úgy gondolom, hogy valójában ez az alapító okirat alapvetően

– tette hozzá a főtitkárhelyettes. Geoana egyelőre nem közölt részleteket a tervezett bevetésekről, de azt elmondta, hogy „erőteljes, rugalmas és fenntartható jelenlétre” számít.

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. május 31. 21:48
Csak aztán nehogy odáig fajuljon a dolog, hogy már semmit ne számítson, hogy kinek mihez van joga!
1000bocs
2022. május 31. 19:53
..mindkét fél vállalta, hogy együttműködik annak érdekében, hogy megakadályozzák a hagyományos erők potenciálisan fenyegető felhalmozódását Európa régióiban, beleértve Közép- és Kelet-Európát is.. Ez az amit a NATO következetesen megsértett évtizedeken át, ugyanis nem az orosz erők telepedtek közelebb a NATO határhoz, hanem a NATO határa, és fegyverzete került közelebb az oroszokhoz. Ez a román olyan buta mint a segg.
patópál
2022. május 30. 11:13
"Jogunk van a kelet-európai bevetésekhez" De nem a mi területünkön. Kellemes háborúzást Romániában!
MayorAnna 03
2022. május 30. 10:16
NATO-vezető: Jogunk van a kelet-európai bevetésekhez... Fordítva ülsz a lovon, anyabaszó: az oroszoknak joguk ezúttal - miután a NATO a létében fenyegeti - túlmenni Berlinen, át az Óperencián, megismertetni a NATO kiagyalóját a háború lényegével saját földjén. Ezzel a gondolattal barátkozzatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!