Franciaországban dzsihadista fenyegetés miatt kell megerősíteni a zsidó közösségek védelmét

2022. május 10. 18:45

Gérald Darmanin francia belügyminiszter elrendelte kedden a zsidó közösségek által látogatott helyek fokozottabb védelmét az Iszlám Állam nyílt fenyegetése miatt.

2022. május 10. 18:45
null

A dzsihadista csoport április 17-én a Telegram applikáción fenyegetett azzal, hogy megbosszulja az előző vezetője, a februárban az amerikai különleges erők által Szíriában megölt Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi halálát, és azt kérte a híveitől, hogy az ukrajnai háborút kihasználva hajtsanak végre újból merényleteket Európában.  A belügyminiszter szerint „az üzenetben a terrorszervezet elsősorban a zsidó közösséget veszi célba”

A tárcavezető ezért azt kérte a prefektusoktól, valamint a rendőrség és a csendőrség vezetőitől, hogy

fokozzák az elővigyázatosságot, és szervezzék meg a franciaországi zsidó közösség érdekeltségeinek fokozott védelmét”,

mindenekelőtt a vallási és kulturális helyeknél, valamint az oktatási intézményeknél. 

Az elmúlt tíz év franciaországi iszlamista merénylet-sorozatának első áldozatai zsidók voltak: az algériai-francia kettős állampolgárságú Mohamed Merah 2012. március 11-én, illetve 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse, illetve Montauban városokban, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyermeket, valamint egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i Ohr Torah zsidó iskola és óvoda előtt. A magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának mondó iszlamista március 21-én a kézre kerítésére küldött kommandósok elől  elbarikádozta magát a lakásában, és másnap tűzharcban életét vesztette.

Európában Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, tagjait 600 ezerre becsülik.

(MTI)

Nyitókép: Xose Bouzas / Hans Lucas / AFP 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. május 10. 23:06
Mindig mindenhol a zsidók! Franciaországban, Ukrajnában, Amerikában fokozottan, Magyarország sem mentes... Minden körülöttük forog...
tevevanegypupu
2022. május 10. 22:13
Gábor Györgynek ott a helye..védelmezze a hitsorsosait. De az összes Magyarországon gyűlölködőnek is..ott harcolhatnak a demokráciáért.
jamborz
2022. május 10. 22:02
Holnapra levezetik - ez a magyar antiszemitizmus miatt van így, amit Orbán szít.....
Mandinka
2022. május 10. 21:53
Nem értem. Mo. a legantiszemitább. Ez így hogy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!