Bombázás, üzengetés, frusztráltság – ez történt éjszaka Ukrajnában

2022. március 08. 07:30

Szumit bombázták az oroszok, ukrán források szerint az áldozatok között gyerekek is vannak. A Pentagon szerint az oroszok frusztráltságát jelzi a nagy hatótávolságú tüzérség alkalmazása.

2022. március 08. 07:30
null

Hétfő éjszaka Szumit bombázták az oroszok, Dmitro Zsivickij, a Szumi Regionális Állami Adminisztráció vezetője azt állította, hogy lakónegyedet is ért bombatalálat, többen meghaltak és megsérültek, az áldozatok között gyerekek is vannak. A régióvezető úgy tudja, hogy a Szumitól 75 kilométerre fekvő Ohtirkát is lőtték az oroszok.

A Pentagon szerint az oroszok frusztráltságát jelzi a nagy hatótávolságú tüzérség alkalmazása. Az USA védelmi minisztériumának sajtófőnöke, John F. Kirby arról beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, hogy az amerikaik szerint az oroszok az elmúlt pár napban nem tudtak érdemi előrelépéseket tenni Ukrajna déli részét leszámítva.

Zelenszkij magabiztos, a budapesti nagykövet újra megszólalt

Volodimir Zelenszkij a legújabb videójában az elnöki dolgozószobájából jelentkezett, és közölte, hogy „addig maradok Kijevben, amíg a háborút meg nem nyerjük”. Üzenetében azt is megígérte, hogy „mindent újjáépít”, a kenyérgyárat és templomot is bombázó oroszokra pedig közölte, hogy „ezek nem emberek”.

Ismét megszólalt a magyarországi ukrán nagykövet, Ljubov Nepop, aki a „stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” mondásával került be a hírekbe a minap. Azért a nyilatkozatáért Budai Gyula fideszes képviselőtől megkapta, hogy a nagykövet „beszállt a magyar választási kampányba”, erre a vádra válaszolt most Nepop. Azt írta a hvg.hu-nak, hogy ugyanazzal a felszólítással éltek minden európai uniós és NATO-partnerükhöz, és Magyarországon ezt az ország belügyeibe való beavatkozási kísérletként állították be, hamis vádakat fogalmaztak meg, az ország méltóságáról beszélve. „Vajon önök nagyon diplomatikusak voltak, amikor 1956-ban felszólították a Nyugatot, hogy segítsenek szembeszállni az orosz tankokkal?” – teszi fel a kérdést Ljubov Nepop, aki hosszan sorolja, hogy az orosz hadsereg mit tesz éppen: elfoglalja a városokat, megsemmisíti a polgári infrastruktúrát, több mint egymillió ukránt hazája elhagyására kényszerített, és így tovább.

Orosz megszólalások

Az orosz ENSZ-nagykövet szerint az ukránok saját magukat ágyúzzák, az orosz miniszterelnök-helyettes pedig közölte, hogy Moszkvának joga van az Északi Áramlat-1, azaz a gázszállítás leállítására. Alekszandr Novak közölte ugyanakkor, hogy egyelőre nem hoznak ilyen döntést. „Senki sem profitálna belőle. Bár egyes európai politikusok az Oroszország elleni nyilatkozataikkal és vádaskodásaikkal ebbe az irányba terelnek bennünket”, mondta.

Putyin is megszólalt, azt mondta a nőnapi beszédében, hogy nem mozgósít több tartalékost, Oroszország rögzített céljait Ukrajnában csak hivatásos katonák valósítják meg.

Fotó: VANDELOISE BERTRAND / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. március 08. 09:10
Csak kérdezem! Hogy ha "Azt írta a hvg.hu-nak, hogy ugyanazzal a felszólítással éltek minden európai uniós és NATO-partnerükhöz, és Magyarországon ezt az ország belügyeibe való beavatkozási kísérletként állították be"... AKKOR CSAK AZT KÉRDEZEM... MINDEN "EU-s és NATO partnerhez is" "ELKIRÁNDULTATOK AZ OROSZ NÉPHADSEREGGEK 1956 október 4.-én? NEEEMMMM??? NA CSAK AZOKAT VEDD SZÁMBA AHOL OTT VOLTATOK AZ OROSZ NÉPHADSEREGGEL!!! Mi ezt már megtettük! NO ÉS AKKOR TI JÖTTETEK A TANKOKKAL!!!... ÉS NYUGAT NEM ADOTT NEKÜNK FEGYVERT!!!!!!! Csak hogy lásd a különbséget!
Sicario81
2022. március 08. 08:15
Számomra ezzel az arrogáns Nepop magyarázkodással sem lettek szimpatikusabbak az ukránok.
Kormánypárti1
2022. március 08. 08:02
Külföldiek írják a cikkeket? Mert a "bombázták" szó az azt jelenti, hogy repülőről dobálják a bombát, mint ahogyan azt Szerbiában csinálták a kedves NATO szövetségeseink, természetesen piszkos bombával. LŐTTÉK! Ha tüzérség támadta, akkor LŐTTE! Ja, tudom, az nem eléggé hatásos megfogalmazás, nem jön rá elég kattintás. Basszátok meg!
BandiMandi
2022. március 08. 08:02
Kinek kellene hinni? Nekünk itt csak az osztrákok semlegessége vonzó. A "haladók" -wooke, blm, lmbtq, gendertanok - óriásit buktak. A harcoló felek nemzeti érzései növekednek, a környező érintetteknél is, de ezeknél arra is rájöttek, hogy baj esetén csak magukra számíthatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!