Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Emmanuel Macron elismerte, van, amit másként csinálna

2022. március 04. 08:34

A francia államfő hivatalosan is bejelentette, hogy újra indul az elnöki tisztségért az áprilisi elnökválasztáson.

2022. március 04. 08:34
null

Az ukrajnai háború miatt Emmanuel Macron megvárta az utolsó pillanatot, hogy bejelentse, felhatalmazást kér a franciáktól a második ötéves mandátumra.

A „franciákhoz intézett levélben” – amelyet az AFP hírügynökség és a BFM hírtelevízió tett közzé – Emmanuel Macron következő mandátumára tervezett intézkedései is szerepelnek. „Nincs függetlenség gazdasági erő nélkül. Többet kell majd dolgoznunk, és folytatnunk kell azon adók csökkentését, amelyek a munkát és a termelést terhelik” – fogalmazott az államfő, aki egyben módszerváltást is ígért.

Nem minden sikerült. Vannak dolgok, amelyeket az Önöktől megszerzett tapasztalatokkal valószínűleg másképp csinálnék

– ismerte el. Hozzátette: „de a mandátumom alatt megkezdett átalakulásnak köszönhetően számos honfitársunk jobban él, és Franciaország függetlenebbé vált. A válságok, amelyek két éve tartanak, bebizonyították, hogy ezt az utat kell folytatni”.

A koronavírus-járványra adott kormányzati válaszok ismertetését követően az elnök úgy vélte, hogy „az iskoláknak és a tanároknak prioritást kell élvezniük, szabadabbak, megbecsültebbek és jobban fizetettek lesznek”.

Célul tűzte ki Emmanuel Macron a francia társadalmi modell megtartását és fejlesztését is. Az államfő levelében elutasította a nemzeti „befelé fordulást és a nosztalgia kultúráját” azért, hogy „a gyerekeink Franciaországát építsük ahelyett, hogy gyerekkorunk Franciaországát dédelgetnénk”.

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. március 05. 01:06
Mi van Le Pennel? Összegyűltek az ajánlások?
nakatomi
2022. március 04. 13:51
"folytatnunk kell azon adók csökkentését, amelyek a munkát és a termelést terhelik” Úgy tűnik van legalább egy dolog, amit sikerült eltanulnia Orbántól. Legalábbis a szavak szintjén.
Dezsőke
2022. március 04. 11:17
„A háborús helyzetek mindenkor súlyos morális kérdéseket vetnek fel, melyek közül talán a legfontosabb, a civil lakosság háborúba bevonása, esetleg élőpajzsként „használata”. Minden felvilágosult ország etikai normája, hogy fegyveres konfliktusokban törekedni kell a civilek, a lakosság megóvására. Olyannyira, hogy a nemzetközi norma háborús bűnnek tekinti civilek tudatos bántalmazását. Alapvető tehát a „civilség” meghatározása. Ki tekinthető civilnek háborúban (?). Civilnek tekinthető-e, - a nem óvóhelyen védelmet kereső, - ezzel, saját és családja életét veszélyeztető molotovkoktéllal és fegyverrel felszerelkezett állampolgár? Nyilvánvalóan nem tekinthető civilnek, mivel az élet elvétére alkalmas eszközök birtoklásával, tetteivel akarva vagy akaratlanul, a fegyveres erő részévé vált, annak ellenére, hogy otthonkát viselő háziasszonyról vagy a sarki „fűszeresbácsikáról” van- e szó. Így válnak tevőleges részesévé a háborúnak a civilek, bizonyos esetekben, akár élőpajzsként is (esetleg tudatlanul). Háborúban, fegyveres konfliktusok esetén ezért sajnos nem várt válaszreakciókat válthatnak ki az ellenséges erők részéről. Egyes háborúkban vagy terrorcselekményekben tudatosan használják a civil lakosságot céljaik elérésében, az ellenséges hadsereg mozgásterének korlátozásában.”
zakar zoltán béla
2022. március 04. 10:49
mocssok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!