Kissinger: A mesterséges intelligencia nagyobb fenyegetés, mint az atomfegyverek

2022. február 13. 14:30

Henry Kissinger szerint a mostani zűrzavaros időszak ugyanolyan, mint ami az első világháború előtt volt – nyilatkozta a veterán államférfi a Financial Times-nak.

2022. február 13. 14:30
null

Henry Kissinger, az amerikai diplomácia doyenje az USA és Kína közötti „féktelen versengésre” figyelmeztet, amelyre „nem volt még példa a történelemben”–írta szemlecikke elején a Neokohn. A lap Henry Kissinger veterán diplomata legutóbbi interjúját szemlézte amit a „szovjet-kínai szakítás szellemi atyja” a Financial Timesnak adott. 

„Ahelyett, hogy a fenyegetések csökkentéséről tárgyalnának, ahogyan azt az USA és a Szovjetunió tette az 1962-es kubai rakétaválság után, Amerika és Kína egyre kevésbé ismeri egymás képességeit és szándékait – ez pont az ellenkezője annak, ahogyan az első hidegháború alakult. Az [amerikai-kínai] kapcsolat a partnerségtől az együttműködésen át mostanra a bizonytalanságig, és majdnem vagy tényleges konfrontációig jutott” – mondta Kissinger a Financial Timesnak adott interjújában „Párbeszéd hiányában azt várni, hogy minden oldalon bölcs döntések születnek majd, az nem más mint a jövőbe vetett hit, amit én nem fogadok el” – tette hozzá. 

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szerint az fogja uralni a világot, aki a mesterséges intelligenciában az élen jár.

Kissinger, aki Eric Schmidttel, a Google korábbi vezérigazgatójával együtt társszerzője a „The Age of AI” című új könyvnek, azt mondja: „még nem tudjuk felfogni, hogy milyen hatással lesz mindez a jövő hadviselésére és a geopolitikai stabilitásra”.

Kissinger szerint az egyik oldalon sem tudnak eleget a mesterséges intelligenciáról még ahhoz sem, hogy meg lehessen állapítani, hogy Kína előrébb jár-e, vagy hogy mit lehetne tenni, ha így lenne. A jelent az első világháború előtti időszakhoz hasonlította, amikor Nagy-Britannia és Németország annyira rosszul tájékozódott egymás céljairól, hogy egy látszólag egymástól független incidens – egy főherceg meggyilkolása Délkelet-Európában – kirobbantotta a történelem akkori legvéresebb háborúját.

Az USA és Kína nem mutat hajlandóságot arra, hogy áthidalja a saját tudatlansági szakadékát.

„Meg kell ismernünk ezeket a mesterséges intelligencia képességeket, ugyanakkor meg kell értenünk, hogy ezek olyan szintű bizonytalanságot okoznak a világban, amelyen belül nagyon nehéz – valószínűleg lehetetlen – tartós békét fenntartani” – mondta Kissinger.

Kissinger rámutatott: „a mesterséges intelligencia stratégiai hatásaival kapcsolatos átláthatatlanság és a hidegháborús nukleáris fegyverzetellenőrzési mechanizmusok közötti kontrasztra”. Kissinger fiatal professzorként a tudósok azon nagy csoportjába tartozott, akik a nukleáris doktrínákat tanulmányozták. Munkájuk végül olyan fegyverzetellenőrzési szerződésekhez vezetett, amelyekben Moszkva és Washington megosztotta egymással az atomarzenáljaik erejére vonatkozó részleteket – írja a Neokohn.

Fotó: John MACDOUGALL / AFP

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. február 14. 10:18
No, de mesterséges intelligencia nem létezik, csak gépesített gondolkodás és információfeldolgozás van. Ettől függetlenül, ha egy sok százmilliárd neuronkapacitású agyat felépítenek, annak lehetnek érdekes és komoly hatásai, teljesítményei, bár az áramellátás megszüntetésével az egész leállítható. Egyébként a világháborúkat a háttérhatalom szervezte és robbantotta ki, mivel szerették volna végre megvalósítani a totális cionista világuralmat.
pipa89
2022. február 14. 08:33
Uram, itt Jean! Lehet, hogy az MI lesz majd a legnagyobb veszedelem, azonban szólok, hogy jelen pillanatban az eisenhower-i hitelbankos-hadiipari komplex a legnagyobb problémánk itt, Európában és az egész bolygón!!!
Jinx
2022. február 14. 08:10
"egy látszólag egymástól független incidens – egy főherceg meggyilkolása Délkelet-Európában –" Ezt már MI fordította? Mert akkor rettegek.
Gyzoltan
2022. február 14. 07:29
"A jelent az első világháború előtti időszakhoz hasonlította, amikor Nagy-Britannia és Németország annyira rosszul tájékozódott egymás céljairól, hogy egy látszólag egymástól független incidens – egy főherceg meggyilkolása Délkelet-Európában – kirobbantotta a történelem akkori legvéresebb háborúját." Leleplező a mondat! Kissinger, már-már ostobasággal felérő, veszélyes és hazug megállapítása! De a világ hallgat rá, mert ő a tekintély, mert ő zsidó, s mögötte a zsidó politikai-gazdasági világhatalom sorakozik fel.., így a hitelesség nem szempont nála.., ő akármit mondhat... Kissinger hasonlósága Sorossal kísérteties, s ez nem véletlen... Egy jó svádájú riporter igazán megérdeklődhetné Kissingertől, hogy miként történhetett meg, hogy az USA Anglia oldalán szállt be a háborúba, ha már az I. Világháborút hivatkozási alapként szóba hozta... Kissinger életét, pályafutását zsidósága határozta meg, értékítéletét a zsidósághoz való hűség befolyásolta, jellemezte... Objektív elemzés, kritika, előremutatás tőle nem származott, nem származhatott, legfeljebb elszólás formájában... (-az írtakra visszatekintve, Kissinger jellemzése akár egy rövid nekrológnak is megteszi.., mely igencsak aktuális...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!