Szijjártó: Franciaország számíthat Magyarországra a mali misszióban

2022. január 24. 10:13

A migrációs nyomás csökkentése a tét.

2022. január 24. 10:13
null

Mindaddig, amíg észszerűen vállalhatók a kockázatok, Franciaország számíthat Magyarországra a mali hadsereget támogató Takuba-misszióban a térségbeli biztonság erősítése, s így a migrációs nyomás csökkentése érdekében – közölte Szijjártó Péter miniszter hétfőn Brüsszelben az európai uniós külügyi tanács ülése előtt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint francia kezdeményezésre, a műveletben részt vevő hét ország képviselői reggel rendkívüli egyeztetést folytattak, amelyen Szijjártó Péter arról biztosította francia kollégáját, hogy bár a beszámolók szerint egyre rosszabbak a körülmények a régióban, Magyarország továbbra is elkötelezett a segítségnyújtás mellett.    

Ésszerűen vállalható kockázatok

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a szélsőséges ideológiák, a terrorizmus térnyerése migrációs hullámokhoz vezet a Száhel-övezetben, ezért Magyarországnak nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdeke a béke és a biztonság megteremtése a térségben, amihez katonai szerepvállalásra is szükség van. A tárcavezető tájékoztatása szerint

a honvédségnek egy 12 fős egysége már Maliban van, hogy előkészítse a körülbelül 80 fős magyar kontingens tavaszi érkezését.

„Mi azt gondoljuk, hogy az Afrikából kiinduló migrációs hullámokat nem serkenteni, nem inspirálni kell, hanem megállítani, s ehhez a biztonsági körülményeket is javítani kell" - fogalmazott. "Mindaddig, amíg észszerűen vállalhatók a kockázatok, és amíg a franciák készen állnak ennek a missziónak a koordinálására, addig számíthatnak Magyarországra a biztonság megteremtésében” – tette hozzá.

(MTI)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2022. január 24. 13:33
Ha szükség van harcra (p.l. az ISIS ellen), akkor képezzék ki a menekülteket és küldjék őket bevetésre! Sok közöttük a harc-edzett és végül is a sajátjukért harcolnának.
kulszek
2022. január 24. 13:29
Ebben a játékban semmi nem becsületes és semmi nincs a helyén. Az nem jó ha már azzal sajnáltathatják magukat hogy fogadja be őket Németország, mert a magyar (!) katonák elűzték őket otthonról! A migrációs nyomás többek között demográfiai nyomás. Ezekre a fiatalokra itthon van szükség, hogy itthon legyen családjuk és gyerekük! Akkor lehet ellenállni eredményesen és hosszútávon!!!
Gyzoltan
2022. január 24. 12:53
A gyakorlat, a gyakorlás teszi a mestert... -nem hiszem, hogy szerény haderőnk eltúlzott kiképzésben részesülne...
Camael
2022. január 24. 12:28
jó lenne ha nem mennének külföldre harcolni magyar katonák, elég régi kérése a magyarságnak, ki kell lépnünk ebből a tömeggyilkos NATO -ból
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!