Migránsok százait tartóztatták fel a La Manche-csatornában

2021. november 03. 18:41

A franciaországi Calais kikötőjének térségében 292 migránst tartóztattak fel kedden, akik kis csónakokkal akartak átkelni Nagy-Britanniába.

2021. november 03. 18:41
null

A helyi hatóságok szerdai közlése szerint a műveletben a francia haditengerészet, parti őrség, vám- és pénzügyőrség számos hajója vett részt, illetve haditengerészeti helikoptereket is bevetettek. A kimentett embereket Calais, illetve Dunkerque kikötőibe vitték.    

Az idén augusztussal bezárólag csaknem 16 ezer illegális bevándorlót fogtak el a forgalmas vízi útvonalon.

A La Manche csatornán 2018 vége óta emelkedik azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik a veszélyek ellenére ezen az úton próbálják meg elérni a brit partokat. Tavaly 9500-an keltek útra Franciaországból, míg 2019-ben még csak 2300-an, 2018-ban pedig 600-an. Az illegális bevándorlás megfékezését a brit kormány kiemelt fontosságúnak tartja, ezért a francia vezetéssel együttműködve szigorúbb határellenőrzésben állapodott meg a partvonalon.    

Calais térségében, ahonnan migránsok százai próbálnak átjutni az Egyesült Királyságba, a bevándorlók elhelyezésére egy háromszáz fős szükségszállást próbálnak építeni. Natacha Bouchart, Calais polgármestere tiltakozott e tervek ellen.

Ki van zárva!

– mondta Bouchart a France Info közszolgálati adónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a városban nincsen erre megfelelő hely. Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója közvetítőként a városba utazott. A Földközi-tengeren sem enyhül a migrációs nyomás. A máltai parti őrség kedden délután vett fel egy 49 fős migránscsoportot egy zátonyról a szigetország partjai előtt. A menedékkérőket, akik között több várandós nő és gyerek is volt Valletta kikötőjébe vitték.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Fotó: PAUL RATJE / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kisülés
2021. november 04. 09:23
Ezt nem értem. NGO hajókat odavezényelni, szerencsétleneket kimenteni, és a brit kikötőkben kitenni a hajótörötteket. A Földközi tengeren is ezt a játékot játsszák. A menekültek emberi jogai már semmi? Oda mennek ahova akarnak!
mokány
2021. november 03. 23:04
Hitlernek nem sikerült . Az emberkereskedőknek meg sikerül , átkelni a csatornán ???
Bitrex®
2021. november 03. 21:34
La Manche csatornán, nem a csatornában.
anegy_
2021. november 03. 21:31
Mi a probléma? Hiszen a nagyvárosi lét és a magasságos debil nyugat természetes kellékei. Vegyétek, vigyétek, szaguljátok, ti akartátok, ti hívtátok, tűrjétek. Mi pedig a sógorok felől is csinálunk egy kis védőhálót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!