Haiti az összeomlás szélén: hazahívják az amerikai polgárokat

2021. november 11. 22:36

Az amerikai külügyminisztérium arra biztatja az amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el Haitit az ország egyre romló közbiztonsági helyzete és a súlyos üzemanyaghiány miatt, ami a kórházak, iskolák, közösségi közlekedési eszközök, internetszolgáltatók és a bankok működését is megnehezíti.

2021. november 11. 22:36
null

A karib-tengeri országban csütörtökön zárva tartottak a benzinkutak. Ahol lehet kapni, ott egy liter benzin ára közel 4 dollár (1200 forint). A 11 milliós lélekszámú országban az üzemanyaghiány drámaian megnövelte az élelmiszerárakat is, a lakosság több mint 60 százaléka pedig napi 2 dollárnál (620 forintnál) kevesebb jövedelemből él.    

A haiti kormány és rendőrség egyre nehezebben tartja kordában azokat a bűnbandákat, amelyek heteken át megbénították a helyi üzemanyag-elosztó terminálokat.    

Nem világos, hogy ténylegesen hány amerikai állampolgár tartózkodik a szigetországban, mivel nem kötelesek regisztrálni a konzuli szolgálatnál külföldi utazásaik előtt. A külügyi tárca figyelmeztetésére azt követően került sor, hogy az amerikai és haiti hatóságok egy Ohio állambeli keresztény segélyszervezet, a Christian Aid Ministries misszionárius csoportjának 17 tagját próbálják épségben kimenekíteni. A csoport tagjait, köztük öt gyermeket és egy kanadai állampolgárt, a „400 Mawozo” nevű haiti bűnbanda rabolta el október 16-án, akik foglyul ejtették a csoport haiti sofőrjét is.

(MTI)

Fotó: Richard PIERRIN / AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fonak
2021. november 12. 09:07
Wakanda a fikció, Haiti (meg Fekete-Afrika) a valóság.
Ezekiel2517
2021. november 12. 09:06
Olyan még nem volt,hogy Haiti-n is jobban mennek a dolgok,mint Orbanisztánban???
Newman
2021. november 12. 08:53
Köszönjük, a "FÖDERÁLIS MINTÁT" majd szólunk, MIÉRT NEM!!!:)) Mert a jóságos, szolidárisak, ILYENEK!!
mucsay
2021. november 12. 08:42
feketék, pedofília és drogok, mi kell még egy balos paradicsomhoz? hát igen, dolgozó és törvénytisztelő fehérek, aki elég hülyék finanszírozni a vircsaftot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!