Ferenc pápa: A házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

2021. szeptember 16. 07:27

Az egyháznak nincs lehetősége megváltoztatni azon tanítását, hogy a házasság szentség, ami egy férfi és egy nő közt jön létre – mondta Pozsonyból hazafelé, a repülőn Ferenc pápa.

2021. szeptember 16. 07:27
null

A házasság szentség, és az egyháznak nincs hatalma megváltoztatni azt – mondta Pozsonyból hazafelé, a repülőn Ferenc pápa, aki ugyan nem ellenezte az élettársi kapcsolatot, de leszögezte, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége.

„Vannak törvények, melyek azoknak a helyzetén kívánnak segíteni, akiknek a szexuális beállítottságuk más. Fontos, hogy az államoknak megvan a lehetőségük, hogy polgárilag segítsék őket, segítsék az öröklés biztonságát, az egészségét, stb, s nem csak a homoszexuálisoknak, hanem bárkinek. Da a házasság az házasság” – mondta a pápa annak kapcsán, hogy az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, ami szerint a tagállamoknak be kell vezetniük a „melegházasság” intézményét, meglehetősen erőszakosan (bár az EP-nek nincs joga ezt kötelezővé tenni, hiszen ez tagállami hatáskör, de nyomásgyakorlásra képes). 

A pápa pár mondattal később megerősítette: az élettársi kapcsolatoknak „semmi köze a házassághoz mint szentséghez, ami férfi és nő között van”. Mint mondta: „Nők és férfiak mindannyian egyenrangú testvérek, az Úr jó, és mindenki üdvösségét akarja, de könyörgöm, ne tagadják meg az Egyháztól az Ő igazságát. A homoszexuális beállítottságú emberek közül sokan gyónnak, és kérik a papok tanácsát, és az egyház segít is nekik, de a házasság szentsége más téma.”

Az EP határozatával kapcsolatban Varga Judit igazságügyminiszterrel készült interjúnkat itt olvashatja, Vágvölgyi Gergely véleménycikke pedig itt érhető el.

Nyitókép: MTI/AP/POOL AFP/Tiziana Fabi

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illibernyák
2021. szeptember 17. 19:47
Az ötös párttagkönyv tulajdonosa vajon mit szól ehhez? Még mindig vén demens a libsi argentin migránssimogató, akit a Soros birodalom és a globalista erők tartanak hatalomban? Teljes zavar lehet a birkák fejében. Most hogy van ez? Most akkor mi a központi pártutasítás? Szeretni kő-e Ferencet, vagy nem?
concret
2021. szeptember 16. 16:51
Ferenc pápának tökéletesen igaza van. Természetesen a Római Katolikus Egyház szempontjából - de mint annak feje, ugyan honnan máshonnan is nézné? Persze ez a megállapítás a világ katolikus keresztényeire vonatkozik egyrészt, másrészt azon államok polgáraira, ahol ezt a szemléletet a polgári jogrend részévé teszik. És ezzel olyan zónába léptünk, amire lehet a pápának hatása, de nem 100%-ig meghatározó. Azt a Szentatya megmondhatja, hogy kiket eskethetnek egy katolikus templomban, kiket adhat össze egy katolikus pap. De már más keresztyén felekezetek szabályozása is a hatáskörén kívül esik, általánosságban pedig az ő állásfoglalása is csak egy vélemény, még ha jelentős súlyú vélemény is. Mert ha a világi jogrendszerek trendjét figyeljük, ezen a téren is a jogkiterjesztés (a jogi liberalizáció) a tartós folyamat: Ferenc pápa maga is a polgári jogegyenlőség mellet foglalt állást. Mindezzel egyértelművé tette: nem feltétlenül kell együtt és egymáshoz szigorúan kötve kezelni a házasságkötés (katolikus) vallási tradícióját és a hatályos állami családjogot. Száz éve mindez nagyon más volt. Lehet küzdeni ellene, de 100 év múlva is nyilván más lesz, mint ma. Panta rhei.
..--..
2021. szeptember 16. 12:55
-zsoltkom- Jézus sem férfitől van és ráadásul az anyukája éppen házasságban élt közben Jézus nevelőapukájával. Jézus ekkénti létével már az akármilyen pápa sem tud rendet tenni a házasságot alkotó személyek nemének jelentőségében és a házasság Isten vezérelte fontosságában. Istennek előbb ki kellett volna nyilatkoznia, hogy ő csak férfi. És Istennek kellett volna felnevelnie Jézust. Jézusból kakukkfiókát csinált. :( ... a házasság szentségéből pedig viccet. Ezt nem gondolták végig a kanonizálók.
nempolitizálok
2021. szeptember 16. 11:57
Akkor ennyit erről libernyákok, azért kérdezzétek meg a rabbitokat is, mielőtt lehajoltok a brüsszelita seggekhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!