Kilenc hajón 1200 migráns érkezett Olaszországba vasárnap

2021. május 10. 13:04

Az illegális migrációt a jó időjárás visszatérése, valamint a járványügyi korlátozások fokozatos oldása indította újra.

2021. május 10. 13:04
null

A parti őrség információi szerint hét hullámban érkeztek a csónakok. Utolsóként egy tízméteres facsónaknak siettek a segítségére a partoktól két mérföldre: 97, különböző afrikai országból származó férfi volt a fedélzeten. Egy halászhajón 398-an érkeztek, köztük nők és gyerekek. Egy húszméteres motoros csónak Líbiából kelt át a tengeren, a 109 ember közép-afrikai országokból származik. Egy húszfős csoport egy hat méter hosszú csónakkal Tunéziából indult útra, mindannyian gazdasági bevándorlónak számító tunéziaiak, egy férfit kivéve, aki Maliból származik.

Lampedusa partjain a vasárnapra virradó óráktól kezdve kilenc vízi járművel több mint 1200-an érkeztek. Mindannyiukat a sziget regisztrációs központjában helyezték el, amelyet alig kétszáz főre terveztek.

Salvatore Martello lampedusai polgármester közölte: hogy beszélt Luciana Lamorgese belügyminiszterrel, akinek ígérete szerint az újonnan érkezőket karanténhajókon helyezik el. A polgármester megjegyezte, „senki sem beszélhet meglepetésről, mivel a jelenlegi migrációs helyzet előre várható volt”. Tavaly augusztusban Lampedusa lakossága sztrájkkal és a kikötő lezárásával tiltakozott az akkori Conte-kormány migrációs politikájával szemben.

Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga párt vezetője sürgős egyeztetést kért a miniszterelnök Mario Draghitól.

Miközben több millió olasz küzd nehézségekkel a járvány okozta válság miatt, nem figyelhetünk a több ezer illegális bevándorlóra”

– hangoztatta Salvini.

A Liga belügyi államtitkára, Nicola Molteni azonnali megoldást sürgetett a „néma” Európai Uniótól.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni közösségi oldalán hajóblokád felállítását szorgalmazta az „embercsempészek és a migrációpárti, a bevándorlók tragédiáján spekuláló nem kormányzati szervezetek leállítására”.

Az év eleje óta mintegy 12 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, több mint duplája az egy évvel korábbi kevesebb mint ötezernek. Az illegális migrációt a jó időjárás visszatérése, valamint a járványügyi korlátozások fokozatos oldása indította újra.

(MTI)

Nyitókép: Alberto Pizzoli / AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aspektus
2021. május 10. 16:41
A legnagyobb számban nő agysebészek érkeztek, csak szégyenlősek és elbújtak a fényképezés elől.
Isten jobb keze
2021. május 10. 16:19
Nah.. holnap az öreg Bakondi is megfog szólalni! A határokon nől a migrációs nyomás! Mit egy régi megakadt lemez! Xdxd
Kriszta67
2021. május 10. 16:16
Nekünk is jut majd ebből ha a moslék győz 22-ben.
bagira
2021. május 10. 16:02
Gazember Brüsszel csak a befogadó tőkés országokat tömi pénzel különben veszteségesek lennének . Magyarország befogadna Brüsszel egy fillért se adna . Sok bűnözőt léhűtő nyakazókat nyugat tartsa el .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!