Elhunyt Hans Küng svájci teológus

2021. április 06. 23:02

A pápasággal háborúban álló, különutas teológus 93 évet élt.

2021. április 06. 23:02
null

Életének 93. évében elhunyt Hans Küng Svájci teológus – írja a National Catholic Register. A teológus 1928. március 19-én született.

A római Gergiana Pápai Egyetemen végzett filozófiai és teológiai tanulmányainak befejezése után 1954-ben szentelték pappá.

Küng tanácsadóként vett részt a II. Vatikáni Zsinaton, azóta azonban többször is konfliktusba került Rómával. A Hittani Kongregáció 1979-es deklarációjában azt írta a teológusról, hogy az „eltávolodott a katolikus hit lényegi igazságától, ami miatt nem tekinthető többé katolikus teológusnak és nem is működhet tanítóként tovább”.

Mivel elutasította a pápai tévedhetetlenség dogmáját és számos más, alapvető katolikus tanítást bírált, ezért eltiltották az egyházi egyetemek teológia szakjain való tanítástól, így az állami fenntartású tübingeni egyetemen lett az ökumenikus teológia professzora. A papságtól nem fosztották meg, habár folyamatosan vitában állt Rómával.

A kilencvenes években belekezdett a Weltethos-, azaz a Világetika-projektbe, mely azt vizsgálta, a világ nagy vallásaiban mi a közös. Küng egy globális etikát keresett. A 2000-res években a eutanáziát próbálta igazolni keresztény szemszögből, majd II. János Pált kritizálta, mondván, a zsinat előtti állapotokat akarta helyreállítani.

Nem nézte jó szemmel a tridenti rítust ápoló X. Szent Piusz Papi Testvérület vezetőjének és az általa szentelt püspököknek a kiközösítésének feloldását, és sokat kritizálta XVI. Benedek pápát is.

 

Kép forrása: AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. április 08. 12:06
P.s.: Példának okáért a HIGGS BOZON LÉTE--MÁR A PUSZTA LÉTE IS(!)--ÉVTIZEDEKEN ÁT A BIZTOSAN CÁFOLhható "FANTAZMAGÓRIAK" EGYIKÉNEK TŰNT. Azaz, akik azt állitották hogy a Higgs bozon egyáltalán létezik, azok a "biztosan tévedők" sorába tartozóknak számitottak. Sőt némelyek szerint még ma is "az" bizonyosan állitható: Higgs bozon IGENIS NEM LÉTEZIK!
mokány
2021. április 07. 18:18
Jáki Szaniszló (Jaki Stanley) is foglalkozik vele írásaiban.
SyncBaer
2021. április 07. 17:14
Hans Küng (sajnos csak) egy könyvét olvastam, a Minden dolgok kezdete címűt. Nem vagyok teológus, nem tudom tudományosan, vagy klérus szempontjai szerint megítélni munkásságát. Ugyanakkor hívő, de a fentiek értelmében laikus emberként úgy vélem, hogy rendkívül okos és képzett, széles látókörű tudós volt, aki sokakat gondolkodásra késztetett, vagy sokaknak irányt mutatott. Teljesen érthető a tudományok robbanásszerű változásai közepette (a '70-es évektől napjainkig) az az igény, hogy a hit és a természettudományok közötti kapcsolatot, megvizsgáljuk és ha kell újra értelmezzük, még ha egyeseknek kényelmetlen is. Ebben nagyot alkotott és közérthetően írt! Ezen kívül is sok olyan kérdést feszegetett, amelyek elengedhetetlenek lennének a RK egyház megújulása, fejlődése érdekében (pl.: a cölibátus eltörlése, pápai tévedhetetlenség)! Fontos tisztázni, hogy az itteni hozzászólásokban kritikát megfogalmazók egyike sem ér fel tudásban, elismertségben Küng cipőtalpáig sem. Hiszen aki pápákkal folytatott megbeszéléseket, a II. Vatikáni zsinat szakértő teológusa volt és mindemellett planétánk legjelentősebb világi tudósaival állt kapcsolatban, nem lépcsőházi bölcsességekkel mérhető tudással bírt. Hátrább az agarakkal és halottról jót, vagy... Reméljük, hogy már eljutott az "Atya házába, ahol Jézus szerint nagyon sokféle lakóhely van".
Paskai
2021. április 07. 15:58
Küng felismerte, hogy 1 hazugságot végtelen számú hazugsággal lehet higítani. Azt is felismerte profi imposztorként, hogy ebből meg lehet élni. Meglebegtette, hogy ha püspökké szentelik, okosabb lesz, de inkább elszigetelték, mert nem lehetett kockáztatni, ha mégsem fogja be a száját, ráadásul messzire ment. De nem csináltak belőle mártírt se. Szóval kamu az egész, de a csőcselék élvezi és úgy tesz, mintha hinné a hajmeresztő sztorikat. Vivat et floreat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!