Letörött Traianus farkasának farka

2021. február 14. 15:54

A román szobrász feltehetőleg sárgarezet használt az előírt bronz helyett – most súlyos következményekhez vezető csalással gyanúsítják.

2021. február 14. 15:54
null

Megrongálták Ioan Bolborea bukaresti szobrász Traianust és a római farkast ábrázoló alkotását még 2017-ben. Ebben még nem lenne semmi különös, azonban a római farkasnak letörött a farka!

Ezt nem hagyhatták annyiban a román hatóságok, a vizsgálat pedig kiderítette, hogy a szobor azért törhetett el, mert egyszerű sárgarézből készítették.

Ioan Bolboreát ezután csalással vádolták meg, mivel a gyanú szerint több köztéri szobrot nem bronzból kivitelezett, hanem egyszerű sárgarézből – számol be a G4media nyomán a Transindex.

A bukaresti rendőrség szombaton jelentette be egy közleményben, hogy

súlyos következményekhez vezető csalással gyanúsítanak egy művészt,

és további kutatásokat rendelnek el ennek otthonában és műtermében. A fent említett román portál információi szerint Ioan Bolboreáról van szó, és a vádak szerint 18 millió lejes kárt okozott azzal, hogy a megrendelőnek nem a megfelelő erősségű és tartósságú anyagból kivitelezte a köztéri szobrokat.

A négy évre visszanyúló történet újabb állomása 2019-ben volt: akkor a bukaresti főpolgármesteri hivatal megvizsgáltatta a Ioan Bolborea által kivitelezett I.L. Caragialet, Alexandru I. Cuzat, a Törött hegedűt, és a Sorsszekeret ábrázoló műveket.

A művész válasza az akkori vádakra az volt, hogy mindez csak a polgármesteri hivatalnokok hozzá nem értésükből és „hülyeségeikből” származó vádak. Az ügyben a rendőrség további nyomozásokat rendelt el a több mint 10 évig a városnak dolgozó szobrász tevékenységének felderítésére.

Nyitókép: Alexandre Stark via wikicommons.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2021. február 15. 15:11
Odalett a románok eredetének jelképe?
Amondó
2021. február 15. 11:56
Egyébként csupán másfél évszázadnyi római fennhatóság után következett a germán gepidák 300 éves uralma. Tehát ókori eredetet feltételezve most nem latinhoz, hanem izlandihoz, angolhoz, némethez közeli nyelven kellene beszélniük. Mellesleg nyelvük szláv jellegű volt, de a zseniális (ez sajnos igaz) vezetőik a nyomorúságos szókincset latin, francia, olasz szavakkal fújták fel. Ezzel örökre lekötelezték a franciákat, akik nagylelkűen patronálták balkáni kistestvéreiket (ld. Trianon). "Chisianu" tulajdonképpen "Kisjenő", melynek környéken több magyar eredetű helységnév található, pl. Ghidighisi = Hideges (hideg hely) Orhei = Őrhely Borcut = Borkút stb.
Amondó
2021. február 15. 11:55
Érteni kell a szimbolikus üzenetet. Eszerint - aki még nem tudta volna - évezredekkel a bronzkor előtt, már a rézkorban is virágzott - a civilizáció bölcsője - a dákóromán birodalom.
luisbathhelena
2021. február 15. 10:13
1984-ben hosszú beszélgetésem volt a cataniai egyetemen egy olasz történésszel, akit Ceausescuék meghívtak, hogy igazolja a dákó-román elméletet. 2 évig volt a kolozsvári egyetemen (hol máshol kell igazolni a jogot az ősi földre??) Hát hiába fizettek neki: véleménye szerint az égvilágon semmilyen történeti tény nem támasztja alá. A rómaiak Erdélyben is a szokásos stratégiát alkalmazták: behódolsz vagy kiirtunk és jönnek a telepesek és veteránok az ingyenföldért. A dákokat jelentős részben kiirtották mire a maradék észbe kapott és fizette az adót. Még a nyelvük sem latin eredetű volt. Szóval az olasz történészt diszkréten hazazavarták a románok. Amúgy ahogy a kolléga is írta itt, az ősrománok kb. Albánia, Bosznia délnyugati vidékéről származnak és északkeletre vándorolva kb 13. sz elején érték el a mai Románia területét. Lósz@r közük van a dákokhoz- egy 19. századi találmány Micu-Klein püspöktől. De mint láthatjuk működik mégha hazugság is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!