Mától először államnyelven kötelesek megszólítani a vevőt a bolti eladók Ukrajnában

2021. január 17. 09:59

Tarasz Kreminy ombudsman szerint csak abban az esetben lehet eltérni az ukrán nyelv használatától, ha azt a vevő külön kéri.

2021. január 17. 09:59
null

Január 16-án hatályba lépett a sokat vitatott ukrán nyelvtörvény 30. cikkelye – számol be a korkep.sk. Ennek megfelelően a szolgáltatói szféra és a kereskedelem minden területén az ukrán nyelv élvez elsőbbséget. Ez a gyakorlatban akként nyilvánul meg, hogy egy bolti eladónak kötelessége először ukránul kommunikálni a vevővel, de ha az más nyelven szeretne megszólalni, akkor azon folytathatják a beszélgetést. A törvény megsértése esetén az elkövetőt pénzbírsággal szankcionálják.  

A törvénnyel kapcsolatban Tarasz Kreminy ombudsman elmondta, hogy csak abban az esetben lehet eltérni az ukrán nyelv használatától, ha azt a vevő külön kéri. Kreminy még decemberben azt nyilatkozta, hogy a helyi önkormányzatok nyelve is kizárólag az ukrán lehet. Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter kijelentette, hogy a törvény nem a polgárok ellen irányul, hanem a vállalkozókat kívánja rábírni az ukrán nyelv használatára. A Facebookon közzétett bejegyzése szerint a törvény azt szolgálja, hogy az étlapok, itallapok, termékleírások és hasonló írásos értesítéseket a vállalkozásokban ukránul is elérhetővé kell tenni. 

(korkep.sk.)

Címlapkép: MTI/Nemes János

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. január 18. 10:00
A FASIZMUS KEZDETE
mokány
2021. január 17. 17:02
A "Tvaja matty", az általam elképzelt bolti párbeszéd része akart lenni. Bocs. De , nem neked szólt.
civis72
2021. január 17. 16:08
Hunter Biden seglyukrajnában mi az állmnyelv ? ...szerintem a JIDDIS
zrx8
2021. január 17. 14:14
"Mától először államnyelven kötelesek megszólítani a vevőt a bolti eladók Ukrajnában" "shalom" ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!