Jóváhagyta az eutanázia engedélyezését a spanyol parlament alsóháza

2020. december 18. 07:58

A törvényjavaslatot az előterjesztő kormánypártok mellett a parlamenti pártok többsége támogatta.

2020. december 18. 07:58
null

A spanyol parlament alsóháza a csütörtöki ülésén jóváhagyta az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot. „Társadalomként nem maradhatunk közömbösek az elviselhetetlen szenvedéssel szemben. Spanyolország kellően érett társadalom ahhoz, hogy szembenézzen ezzel a kérdéssel” – fogalmazott a jogszabályról szóló vitában Salvador Illa egészségügyi miniszter. A törvényjavaslatot az előterjesztő kormánypártok mellett a parlamenti pártok többsége támogatta. A 350 fős alsóházban 198 képviselő szavazott igennel és 138-an szavaztak nemmel, az ellenzéki konzervatív Néppárt, a Vox bevándorlásellenes, ultranacionalista párt és a Navarrai Népi Unió (UPN) képviselői. A jogszabályt a parlament felsőháza is megtárgyalja, és amennyiben elfogadja, jövő év tavaszán léphet életbe.

Ezzel Spanyolország lehet a világ hatodik és Belgium, Hollandia és Luxemburg után Európa negyedik országa, amely engedélyezi az eutanáziát. A törvényjavaslat pontosan szabályozza, hogy csak nagykorú, legalább egy éve Spanyolországban élő, gyógyíthatatlan vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenvedők kérelmezhetik haláluk előidézését. A kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálják felül egészségügyi és jogi szakemberek is. A témában legutóbb 2019-ben készült átfogó közvélemény-kutatás Spanyolországban. A Metroscopia intézet felmérésében akkor a megkérdezettek 87 százaléka támogatta az eutanázia engedélyezését.

(MTI)

Címlapképen: Egyperces csenddel emlékeznek a képviselők a koronavírus-járvány áldozataira 2020. április 22-én. Fotó: MTI/EPA-EFE/J. J. Guillen

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amok
2021. január 01. 10:05
Egy újabb hatalmas progresszív győzelem.
egyvilág
2020. december 18. 21:20
Milyen érdekek ütköznek az eutanázia körül? (A lap aljától nézzétek.) https://egyvilag.hu/temakep/071.shtml#p8
fatman
2020. december 18. 19:02
szemetek
48saxon
2020. december 18. 10:35
"gyógyíthatatlan VAGY súlyos" ??? Ezek szerint nem csak a gyógyíthatatlan kérheti? (az eredeti szöveget persze nem látjuk) ...és ki mondja meg, hogy elég súlyos-e hozzá? Az amúgy gyógyítható (meg amúgy bármilyen betegségben szenvedő) eddig is visszautasíthatta a kezelést, de mostantól akkor az orvosnak adott esetben kötelező lesz az öngyilkosságában segédkeznie?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!