Jobbközép kormánya lett Litvániának

2020. december 11. 17:42

Csaknem hét héttel a parlamenti választások után hivatalba lépett az új litván kormány.

2020. december 11. 17:42
null

A 46 éves Ingrida Simonyte konzervatív miniszterelnök jobbközép koalíciós kabinetjének tagjai letették hivatali esküjüket Vilniusban. Előzőleg a 141 tagú litván parlament jelen lévő képviselői közül 78-an igennel, 30-an nemmel, 20 tartózkodás mellett jóváhagyták az 1990-ben a volt Szovjetuniótól függetlenné vált balti ország 18. kormányát.    

A pártonkívüli közgazdász Simonytén kívül az új kormánynak hat női és nyolc férfi tagja van, szemben az előzővel, amelyben csak egy nő volt. Az új külügyminiszter Gabrielius Landsbergis, a védelmi tárca gazdája pedig Arvydas Anusauskas. A szűk 3 milliós EU-tagország pénzügyminisztere Gintare Skaiste.    

Simonyte volt a pénzügyminiszter a 2009-2010-es pénzügyi világválság idején, s hogy a litván valuta leértékelését elkerülje, a nyugdíjak megkurtítását rendelte el. 2019-ben sikertelenül indult az elnökválasztáson.

A miniszterelnök a koronavírus-járvány és következményei megfékezését nevezte kormánya fő feladatának. Litvániát súlyosan érinti a pandémia, az Európai Betegségmegelőzés és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint ott regisztrálták az egyik legmagasabb fertőzésszámot Európában.    

Az októberi parlamenti választáson Simonyte volt a győztes konzervatív Haza Szövetség csúcsjelöltje, amely két liberális párttal lépett most koalícióra. A háromtagú koalíciónak 74 képviselője van a 141 tagú parlamentben.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2020. december 12. 18:04
Magyarul fontosabb a növekedés az utoléréshez, mint néhány százalék infláció a gazdaság irányítóinak.. nyilván én is állampolgárként még az 1-2 % inflációt is útálom nem higy a 3-t...
mokány
2020. december 11. 21:54
Kalinyingrába ( Königsberg : Kant városa), kell -e útlevél ?
egyvilág
2020. december 11. 20:47
Egy jó kis összefoglaló a politikai és gazdasági bal- és jobboldal mibenlétéről: https://egyvilag.hu/temakep/073.shtml
Akitlosz
2020. december 11. 20:42
"Simonyte volt a pénzügyminiszter a 2009-2010-es pénzügyi világválság idején, s hogy a litván valuta leértékelését elkerülje, a nyugdíjak megkurtítását rendelte el." Politikailag nehezen eladható. De a bankárokon és a politikusokon valamint az általuk lefizetett közgazdászokon kívül mindenki másnak jobb lenne a stabil pénz, ha nem létezne átlagosan semekkora infláció. Ez persze válságidőszakokban azzal járhatna, hogy esetleg csökkenteni kellene a béreket. De a pénz az stabil tudna maradni gyakorlatilag bármilyen gazdasági helyzetben, amennyiben béke van. Az duplán pofátlanság, hogy a politikusok szándékosan és folyamatosan rontják a pénzt, ráadásul ennek némi ellentételezését van orcájuk béremelésként előadni. 1 1946-os forint = 1309,24 mai forint. Arany alapon. Akkor mennyit is emelkedtek a reálbérek 74 év alatt? Hja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!