Tüntetnek az alkotmánybírósági döntés ellen tiltakozók Lengyelországban

2020. október 25. 21:55

Csütörtökön a lengyel alkotmánybíróság betiltotta a beteg magzatok művi vetélését.

2020. október 25. 21:55

Több lengyelországi városban, köztük Varsóban vasárnap is folytatódtak tiltakozások a beteg magzatok művi vetélését tiltó alkotmánybírósági döntés ellen. Egyes városokban több ezer tüntető gyűlt össze.

A csütörtöki alkotmánybírósági ítélet óta naponta szervezett tüntetéseken feminista, az abortuszhoz való jogot védelmező, kormányellenes jelszavakat skandálnak, lobogtatják a melegjogi (LMBTQ) mozgalom szivárványszínű zászlóit is.

Vasárnap a tiltakozók templomok előtt is összegyűltek. A nyugat-lengyelországi Poznanban az aktivisták egy csoportja abortuszpárti transzparensekkel benyomult a székesegyházba, félbeszakítva a misét. A rendőrség igazoltatta az akció résztvevőit. A közép-lengyelországi Lódz városában a székesegyház előtt összegyűlt mintegy másfél ezer fős tömeg a szentmise alatt skandálta jelszavait, majd sértő kiáltásokkal kísérték a szertartás után hazainduló híveket.   

Hasonló helyzet alakult ki egyes varsói helyszíneken is. Több fővárosi templom falát a hajnali órákban összefirkálták az újabb abortusztiltás ellen tiltakozó jelszavakkal és jelképekkel. Varsóban esti órákra is terveznek tüntetést az érseki kúria épülete elé. Péntekre virradó éjszaka a többórás, végül kődobálásba torkolló abortuszpárti menet végén a rendőrség könnygázt vetett be, több tucat tüntetőt őrizetbe vettek. A tiltakozások vulgaritásától egyes ellenzéki politikusok elhatárolódtak, mások maguk is részt vettek a megmozdulásokon.

Az alkotmánybíróság csütörtökön a lengyel alaptörvénynek a minden ember élethez való jogáról szóló tételeire alapozta döntését, megerősítve a testület egy 1997-es ítéletét, amely szerint az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik. Megállapították, hogy a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra. A testület 119 kormánypárti és ellenzéki képviselő beadványa alapján hozta meg ítéletét.

A beadvány támogatói alkotmányellenesnek találták az 1993-as magzatvédő törvényben foglalt abortusztilalom alóli egyik kivételt, amely a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt, amennyiben az orvosi vizsgálatok a magzat súlyos betegségét, sérülését állapították meg. Az ennek alapján végrehajtott terhességmegszakítások száma az utóbbi években emelkedett, tavaly 1074 ilyen legális abortusz történt, nagyobbrészt Down-szindrómás magzatok esetében. A nemi erőszak következtében fogant életre, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivételek továbbá is érvényben maradnak.

Az alkotmánybíróság csütörtökön azt is kimondta: a megfogant életnek nem pusztán biológiai létét, hanem méltó életkörülményeit is biztosítani kell. Bejelentések szerint a kormánypárt ezen a héten a parlementben kezdeményezi a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését.

(MTI)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2020. október 26. 10:05
ismerjük hogy megy ez. vannak orvosok, akik bárkinek adnak igazolást. ettől függetlenül, ez egy elég kockázatos lépés. lehet jobb lett volna ezt a médiában feltárni. amúgy is többet és jobban kellene beszélni az abortuszról, mert ha az emberek többet tudnának róla, nem hinnék el hogy emberi jog.
Leo3
2020. október 26. 07:49
Az összes felbújtót el kell fogni titkosszolgálati eszközökkel és börtönbe kell zárni, vagy expatriálni az országból! Nem szabad eltűrni semmilyen módon azt, hogy emberéletek kioltása mellett tüntessenek! Ez nem más, mint a nyugati tipusu demokrácia csődje, amikor ilyen megeshet! Pláne keresztyén templomok meggyalázásával! Kérdezem, én, hogy ha egy háromlábú kutyát nem altatnak el, akkor miért kellene megölni egy embergyermeket?
Aurora Borealis
2020. október 26. 07:22
-ellátásának költséget
Harangláb
2020. október 26. 06:44
Marhaságnak tartom, de ez a lengyelek dolga, nem ismerem az ottani közvélekedést. Remélem, hogy a KDNP nálunk nem kap vérszemet, mert túl azon, hogy ez a doktríner hozzáállás káros, egy ilyen húzással simán el lehet bukni 2022-őt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!