Litvánia sem fogad be migránsokat Leszboszról

2020. szeptember 12. 15:46

Ausztria után a balti állam is elzárkózott attól, hogy bevándorlókat fogadjon be a tűzvész sújtotta görög szigetről.

2020. szeptember 12. 15:46

Litvánia elutasította kiskorú migránsok befogadását a leégett görögországi, Leszbosz szigeti befogadótáborból.

Mint Bozena Zdanovic, a litván belügyminisztérium szóvivője szombaton a litván közszolgálati rádióban elmondta, kérés érkezett hozzájuk, hogy fogadjanak be kísérő nélküli gyerekeket Leszboszról, de ők azt a választ adták, hogy ez nem lehetséges, minthogy jelenleg a litván migrációs szolgálatok a Fehéroroszországnak (az ottani ellenzék képviselőinek) nyújtandó segítségre összpontosítanak, hogy eljuthassanak Litvániába. Vilnius – folytatta a szóvivő – kész segíteni Görögországnak hasznos tárgyak: ágyak, generátorok, sátrak és más, a migránsok számára szükséges holmik küldésével.

A szerdára virradóra gyakorlatilag teljesen leégett leszboszi befogadótábor lakóinak többsége a környező hegyekbe menekült. Mások Mitilínibe indultak, de útjukat elállták a kiérkező rendőrök. Ennek nyomán sok migráns az országúton telepedett le.

Feltételezések szerint a tüzet egyes migránsok szándékosan okozták, akik felháborodtak azon a bejelentésen, hogy a táborban lakó 35 ember megfertőződött koronavírussal, és ezért családjaikkal együtt elkülönítették őket.

Néhány európai uniós tagország kész befogadni 400 kísérő nélküli gyereket.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1Szkeptikus
2020. szeptember 12. 22:18
Az hogy szegény ártatlan gyerekeket segíteni, rendben, de hogy minek kellene összekeverni a déli népeket az északi népekkel, amikor szemmel nagyon is látható különbségek vannak, és valószínűleg még olyanok is, amelyek nem szemmel, hanem másképpen érzékelhetőek:ez nekem érthetetlen.
luzitanxaver
2020. szeptember 12. 20:37
Egyre többeknek esik le a tantusz. Öt év mondjuk kicsit hosszú idő hozzá, de jobb későn, mint soha. Persze nem mindenkinek: ,,Néhány európai uniós tagország kész befogadni 400 kísérő nélküli gyereket.,, Ez aztán a nagylelkűség csimborasszója, az európai értékek netovábbja. Kurznak tökéletesen igaza van, amikor (végre) kimondja, hogy elég volt a farizeus szimbólumpolitikából. A 13000 székezős performanszművészeknek és elvtársaiknak pedig végre leeshetne szintén a tantusz: elég volt.
Párhuzamos különvélemény
2020. szeptember 12. 19:59
Se görög? Se osztrák? Se litván? Nocsak...
74bro
2020. szeptember 12. 17:39
Persze hogy nem engedik be őket. Mert nem csak a gyerek jön, hanem a családot is hozni kell. Családegyesítés, alanyi jogon. Jön a három anyuka, 12 testvérke, a beteg nagymama, nagybácsik, ameddig a szem ellát, a végén előkerül az Aszad börtönében megkínzott és eltűnt üzbég-afgán apuka is. Elég három gyerek, s egy év múlva többen vannak, mint a litvánok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!