Negyven évvel később

2020. június 12. 20:47

Lehet, hogy egy nap meg fogjuk bánni, de ami most a szemünk előtt zajlik, az bizony egy korszakváltás.

2020. június 12. 20:47
Bernard Guetta

„Kérdezhetjük: az történt tehát, hogy a baby-boomer generáció fenyegetésétől tartva összeállt egy régi rend, és felsorakozott a hatvanas években mindenütt dübörgő társadalmi mozgalommal szemben? Azaz egy olyan mozgalommal szemben, aminek most is a tanúi vagyunk?

Negyven évvel azután, hogy a konzervatív forradalom a kommunista összeomlás farvizén meghódította a világot, Ronald Reagan és Margaret Thatcher örökségéből lassan nem marad semmi.

Először a 2008-as pénzügyi válság rengette meg a piac láthatatlan kezébe vetett bizalmat. Ebben az időszakban történt, hogy a társadalmi és pénzügyi egyenlőtlenségek elutasítása a politikai vita homlokterébe került. Azután jöttek a látványos tiltakozások az állam és a közszolgáltatások visszaszorulása ellen, amelyből az új politikai erők húztak hasznot: szélsőjobboldaliak, szélsőbaloldaliak, és az olyan mozgalmak amelyek mindkét szélsőséget meglovagolták – például a sárgamellényesek vagy az Öt Csillag.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában – ugyanott, ahol Ronnie, illetve Maggie győzedelmeskedett – a legszegényebb »született« britek és amerikaiak rájöttek, mennyire sokat veszítettek a konzervatív forradalom virágzása alatt. A brexittel és Donald Trump megválasztásával egyszerre utasították el az európai egységet és a szabad kereskedelmet, mint annak az eszmének a gyümölcseit, amit tévesen liberalizmusnak neveznek... És ekkor érkeztünk el a nagy európai fordulóponthoz.”

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. június 14. 00:21
Hülye vagy öcsém. A szabad kereskedelem korlátozása miatt jutottunk ide. Ja, a 2008-as válság, amúgy az állami beavatkozás eredménye.
Karvaly
2020. június 13. 11:17
Elolvastam a teljes cikket. Hát, a szerző a saját balos ideológiájához igyekszik illeszteni a tényeket, mondjuk ebben nincs semmit meglepő, mindig ezt csinálják. Nyugaton nem volt kommunizmus, legrosszabb esetben lesz, és akkor fognak rájönni, hogy mitől működésképtelen.
Krupp Skya
2020. június 12. 23:04
Most éli meg Amerika a tanácsköztársaságos idejét már készül akasztani Uncle Sam-ueli Tibi.
Krupp Skya
2020. június 12. 23:04
Most éli meg Amerika a tanácsköztársaságos idejét már készül akasztani Uncle Sam-ueli Tibi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!