A cserkészet alapítójának szobrát is eltávolítanák Angliában

2020. június 11. 14:52

A hatóságok szerint Robert Baden-Powell szobra is célpontja lehet a támadásoknak, ezért inkább eltávolítanák.

2020. június 11. 14:52

Az angliai Poole városában a helyi tanács döntése szerint eltávolítják a tizenkét éve felavatott Robert Baden-Powell-szobrot, ugyanis attól félnek, hogy támadások célpontjává válhat – írta meg a BBC. A hatóságok szerint a brit hadsereg korábbi altábornagyának az életútjában vannak olyan mozzanatok, melyek „kevésbé méltóak a megemlékezésre”, ugyanakkor helyi konzervatív képviselők ellenzik a szobor eltávolítását.

Baden-Powell-t – aki 1941-ben 83 éves korában halt meg –, rasszizmussal, homofóbiával és Adolf Hitler támogatásával vádolják. Corrie Drew, a Munkáspárt korábbi helyi jelöltje úgy fogalmazott: „emlékezhetünk a pozitív munkára anélkül, hogy az emberre emlékeznénk”. Drew a BBC reggeli műsorában hozzátette: „A történelem gyors áttekintése azt mutatja, hogy nyíltan ellenezte a homoszexualitást és hogy Hitler és a fasizmus nagyon nyílt támogatója volt, illetve erősen rasszista.” 

Közben egy online petíciót is indítottak a szobor megmentéséért, amit már 3500-an írtak alá. Az életnagyságú szobrot 2008-ban állították, és a Poole-kikötőben lévő Brownsea-sziget felé néz, ahol a cserkészet kezdődött.

A helyi tanács vezetője Vikki Slade azt mondta, hogy a szobrot mindenképp eltávolítják és egy „biztonságos helyre szállítják”. „Rendőrségi tanácsokat kaptunk arról, hogy ez a szobor a támadások céllistáján van, és mivel a vízhez közeli és történelmi jellegű, felkértek, hogy hagyjam jóvá annak ideiglenes eltávolítását” – mondta.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2020. június 12. 23:36
Donkihóte,a búsképű lovag szobra is szarban van Hollandiában.
olajfa1
2020. június 12. 13:36
Angliában is egyre rasszistábbak az "ellenzéki demokraták".
hakos
2020. június 12. 10:57
Ja, ilyen alapon bármit, akár a Holokauszt emlékműveket is el lehetne távolítani, hisz azok is "támadások célpontjává válhatnak". Az idiotizmus tényleg határtalan...
kaltran
2020. június 12. 08:18
Döntsd a szobrot ne siránkozz! Felajánlhatunk egy szovjet emlékművet a Szabadság térről. Továbbá a cserkésszobor helyett felajánlhatunk egy úttörő nyakkendőt is piros csillaggal, még dalt is mellékelhetünk hozzá: Az úttörtő oly vidám, ajkáról ki sem fogy a nóta... Ha ez sem elég, kölcsönbe megkaphatjátok az Ifjú Gárdát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!