Több ezer antifasiszta tüntetett Szarajevóban

2020. május 16. 19:48

A boszniai katolikus egyház által az egykori nácibarát horvátok emlékére tartott mise ellen tiltakoztak.

2020. május 16. 19:48

Több ezer antifasiszta tüntető vonult utcára szombaton Szarajevóban, hogy a boszniai katolikus egyház által az egykori nácibarát horvátok emlékére tartott mise ellen tiltakozzon. A második világháború végén a jugoszláv partizánhadsereg elől menekülő horvát katonák és civilek többsége 1945 májusában elérte a mai osztrák-szlovén határ vonalát, ahol azonban a szövetséges erők feltartóztatták és visszafordították őket. A partizánok az ausztriai Bleiburg közelében, a szlovéniai Kocevski Rog mellett és a maribori úton néhány nap alatt tízezreket végeztek ki, a világháború befejezése utáni legnagyobb tömegmészárlást hajtva végre ezzel Európában.

1945 tavaszán-nyarán mintegy 50-55 ezer horvát, 20 ezer szlovén, bosnyák és szerb esett áldozatul a partizánok kegyetlenkedésének. Rajtuk kívül mintegy 60-70 ezer németet öltek meg, illetve ennyi halt meg jugoszláv táborokban. Miután a britek tudomására jutott, hogy a partizánok rövid úton végeznek az átadott hadifoglyokkal, köztük fegyvertelen civilekkel, június 1-jén hatezer horvát hadifoglyot visszatartottak és olaszországi brit táborokba szállítottak, így ők életben maradtak. A szombati misét a szarajevói katedrálisban a boszniai horvát katolikus püspökök szervezték. A templomban azonban a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések miatt csupán húszan tartózkodhattak. Többen a templom előtt vártak, néhány száz méterre viszont antifasiszta csoportok tüntettek.

A misét és a tiltakozást is a rendőrség biztosította, számítani lehetett ugyanis arra, hogy a mise miatt felháborodott emberek – akik szerint náciknak akkor sem jár tisztelet, ha áldozattá váltak, és a megemlékezések voltaképpen a történelem revízióját jelentik – agresszívvá válhatnak. A boszniai főváros központja egy időre megbénult, végül nem került sor összecsapásra, késő délutánra a tömeg feloszlott.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Moslékzabáló
2020. május 17. 06:01
A csőcselék határoktól függetlenül mindenhol komcsi meg libernyák.
nemecsekerno_007
2020. május 16. 22:08
Aszittem eltévedtek :))))))
luzitanxaver
2020. május 16. 20:28
,,a mise miatt felháborodott emberek - akik szerint náciknak akkor sem jár tisztelet, ha áldozattá váltak, és a megemlékezések voltaképpen a történelem revízióját jelentik -,, Ennél szimptomatikusabb dolog kevés van.
Skankhunt42
2020. május 16. 19:56
Nem tudom megérteni, nagyon haladó, progressziv elfogadóknak miért fáj egy szentmise, föleg olyan emberekért akik 70 éve halottak. Ez nem pride tehát nácizmus. Gondolom olyan antifasiszták nyilatkoztak a szentmise nácik számára való betiltásáról akik egyébként sohasem láttak még templomot belülröl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!