Európa szempontjából is jó döntés született a német alkotmánybíróság elnöke szerint

2020. május 14. 16:43

Tisztában voltak vele, hogy milyen horderejű kérdésről van szó, amikor felülbírálták az EU Bíróságának korábbi döntését, illetve megállapították, hogy az Európai Központi Bank túllépte hatáskörét – fejtette ki a német alkotmánybíróság elnöke a Zeit Online-ban megjelent interjújában. Andreas Voßkuhle szerint azonban döntésük hasznos, mert erősíti a jog kötőerejét Európában.

2020. május 14. 16:43
null

A német alkotmánybíróság számára is világos volt, hogy milyen horderejű és mekkora nemzetközi figyelemre számot tartó döntés hoznak nyilvánosságra – fogalmazott a testület elnöke, Andreas Voßkulhle a német taláros testület május 5-én közzétett döntésével kapcsolatban egy, a Zeit Online-ban megjelent interjúban. A Karlsruhéban ülésező szövetségi alkotmánybíróság egyszerre két uniós intézmény, az Európai Központi Bank és az Európai Unió Bírósága (EUB) esetében is hatáskör-túllépést állapított meg az (EKB) kötvényvásárlási programja kapcsán. Az ítélet indoklása szerint tagállami és uniós hatásköri igények közötti feszültséget „az európai integrációs eszmével összhangban, együttműködve kell kiegyensúlyozni, és a szempontok kölcsönös figyelembe vételével tompítani. Ez jellemzi az Európai Uniót, amely egy államokból, alkotmányokból, közigazgatási és igazságszolgáltatási rendszerekből álló csoportosulás.”

A rendkívül éles nemzetközi reakciók kapcsán Voßskuhle hangsúlyozta, hogy nem állt szándékukban az EU „megrendszabályozása”, mivel a hatáskörtúllépés vizsgálata korántsem jelenti az EUB döntéseivel szembeni általános szembenállást, hanem csupán a törvényekből fakadó kötelezettségeknek való megfelelést. Azt is hozzátette, hogy egy alkotmánybíróság nem teheti meg, hogy politikai megfontolásból, jelen esetben például az EU vélt destabilizálásának veszélye miatt, ahogyan azt a döntés kritikusai hangoztatják, ne hozzon meg olyan döntéseket, amelyek jogi értelemben elkerülhetetlenek. Ilyen módon a német AB- Európa szempontjából hasznos, mert erősíti a jog kötőerejét, és ez közép- és hosszú távon be fog bizonyosodni Voßkuhle várakozása szerint.

A vezető német alkotmányjogász azt is elismerte,, hogy az európai jogrend egysége rendkívül fontos, és hangsúlyozta, hogy anémet alkotmánybíróság mindig támogatta az EUB-t ezzel kapcsolatban. Adódhatnak viszont olyan szituációk, az EU-s intézmények különösen súlyos hatáskör-túllépése esetén, amikor a német és más tagállami alkotmánybíróságok ítélkezési gyakorlatát követve a testületnek joga és kötelezettsége is, hogy közbeavatkozzon, miután a szabályoknak megfelelően kikérték a véleményét. Voßkuhle szerint a német döntés azonban nem csorbítja az EUB tekintélyét, és az EKB hatáskörével kapcsolatos nézetkülönbség az EUB és a német alkotmánybíróság között is régóta ismert volt már. 
 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2020. május 22. 14:51
A német döntés nyugodtan lehrt precedens értékü a mi számunkra is. Világosan értjük hogy milyen horderejü kérdésekröl van szó, és mi is kijelenthetjük hogy ezekben a határozatokban az Európai Bíróság/Bizottság túllépte a hatáskörét, és az alkotmánybíróságunk nyugodt szívvel felülbírálhatja ezen döntéseket. Pontosan itt az ideje hogy magyarország éljen a szuverenitását védö alkotmányos jogaival.Ez már nem Brüsszel, hanem a szuverén magyarország hatásköre. Ennek a szellemiségnek megfelelöen várom a magyar kormány válaszlépését.
fogas paduc
2020. május 22. 14:28
Amit ezek a Dobrev Klárától kapni fognak!
kowecses
2020. május 22. 14:27
Lehet, hogy Webernél leesett a tantusz.
Harangláb
2020. május 22. 14:27
Többféle következtetést le lehet vonni belőle. Én úgy értelmezem, hogy egy komoly súlyú állam részéről precedens arra, hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvez az EU intézmények jogával szemben. Ha ez igaz, akkor ez a konföderáció irányába mutat... Te milyen következtetést vonsz le belőle?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!