A Vatikán bezár a hívők elől, míg az ortodoxok egymás után isszák a bort

2020. március 16. 07:52

A Vatikán a modern időkben példa nélkülinek minősítette a lépést.

2020. március 16. 07:52

Az általában négy napig, Nagycsütörtöktől húsvét vasárnapig tartó rendezvények több tízezer hívő jelenlétében szoktak megrendezésre kerülni, idén azonban a koronavírus miatt bezár a Szent Péter tér a hívők előtt. A Vatikán a modern időkben példa nélkülinek minősítette a lépést. A Szentszék a honlapján azt is közölte, hogy húsvét vasárnapjáig, azaz április 12-ig minden audiencia illetve vasárnapi mise a nyilvánosság elől elzárva lesz megtartva, azokat az internet segítségével lehet majd követni. Ezzel szemben az ortodox egyház semmilyen változtatást nem tervez eszközölni saját menetrendjében. Bulgáriában egy helyi püspök szombaton a köztelevízióban azt mondta, hogy az Oltáriszentség nem fogja továbbadni a vírust, mert „nem ebből a világból való”.

Hozzá hasonlóan a görög ortodox egyház is hisz abban, hogy az áldozati kenyérnek nincs betegség-továbbító tulajdonsága.
Az ortodox liturgiában azonban a hívők nemcsak a kenyeret veszik magukhoz, hanem egy közös kanálból bort is isznak – jegyzi meg a hírről beszámoló Euractiv. A görög egyház álláspontja erős reakciókat váltott ki, például a korábbi baloldali miniszterelnök, Alexis Ciprasz részéről. Ciprasz a tudomány félresöprésének, és az egészségügyi tanácsok figyelmen kívül hagyásának minősítette az egyház lépését.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. március 16. 08:50
Ima helyett tudományra és fegyelemre van szükség a vírus megfékezéséhez.
még fokozza
2020. március 16. 08:24
A Vatikán is Gyurcsány kottájából játszik.
szeekely
2020. március 16. 08:06
Az ortodoxok Istent kisertik. Mi lesz, ha emiatt kipusztul Romania, Szerbia, Oroszorszag...??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!