Szinte az össze turistahajót kitiltják az izlandi kikötőkből

2019. december 04. 08:48

35-szörös csökkentést szeretnének elérni a szigetország hatóságai.

2019. december 04. 08:48

Drasztikus lépésre készül Izland a környezete védelmében. 2020. január 1-től kitiltja felségvizeiről az erősen szennyező nehézüzemű vízi járműveket – számolt be kedden az Euronews. Információik szerint a környezetvédelmi miniszter ezen a héten szándékozik elfogadni az erre vonatkozó szabályozást. Ezzel az európai szigetország lesz az első állam az Euronews cikke szerint, amely ilyen szigorú tilalmat vezet be.

„Megfelelő tisztítással természetesen továbbra is lehet dízelolajat használni, amíg ezt más energiaforrásra nem tudják lecserélni, de fontos tudni, hogy a nehézolaj a legszennyezőbb üzemanyag és mielőbb meg kellene tőle szabadulnunk” – mondta az izlandi környezetvédelmi miniszter, Gudmundur Ingi Gudbrandsson.

Korlátozott tilalmak már jelenleg is vannak érvényben, de egyelőre csak regionális szinten, például a norvég fjordokra vonatkozóan. A hajók által használt nehézolaj minden más üzemanyagnál szennyezőbb. Az égés során felszabaduló korom nemcsak az egészségre káros, hanem a gleccserek olvadását is felgyorsítja.

Az új szabályozás szerint jövőre csak azok a hajók használhatják az izlandi felségvizeket, amelyeknél a gázolaj kéntartalma nem haladja meg a 0,1 százalékot. Ez a szám jelenleg 3 és fél százalék, tehát a 35-szöröse.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2019. december 04. 15:40
Szokásos túllihegés.
hlaci83
2019. december 04. 14:01
A próbálkozás szép, de a hajók működéset kellene szabályozni. Nem mehet Izlandra? Megy máshova, van elég hely az óceánon, és ugyanúgy tovább szennyezhet.
Paskai
2019. december 04. 12:25
Ez kamu: 320 ezren laknak ott és nem tudják ellátni a sok hülye turistát milliós számban. Ennyi.
IV. Fawkes
2019. december 04. 10:12
Na így kell környezetet védeni, nem vészrikoltozással...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!