Konzervatív-zöld kormány várható Ausztriában

2019. december 27. 18:01

Alakul a Sebastian Kurz vezette néppárti-zöld koalíció.

2019. december 27. 18:01

Valószínű, hogy konzervatív-zöld kormánya lesz Ausztriának – számolt be róla a Die Presse. A cél, amint erről a volt (és várható) kancellár beszámolt, hogy január elejére, de legkésőbb közepére felálljon az új kormány, melyben az ÖVP a Werner Kogler irányította Zöldekkel fogna össze.

A várható új kormány politikájáról azonban egyelőre csak nagyon keveset lehet tudni, ugyanis még nem rendelkeznek programmal. Kurz pénteken ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a választók akaratának érdekében a türkiz párt csökkenteni fogja az államadósságot, az adókat, valamint következetes politikát fognak folytatni az illegális migráció ellen. A zöldek korábbi választási ígéretei pedig a környezetvédelem és a transzparencia növelése volt, melyek mind beilleszthetők az ÖVP elképzelései mellé. A Die Presse emellett úgy értesült, hogy a türkiz-zöld koalíciót még a zöldek országos kongresszusának is el kell fogadnia előbb, mely azonban még egyelőre meghirdetésre sem került.

Ausztriában szeptemberben tartottak választásokat, miután kirobbant az Ibiza-botrány, melyben a volt alkancellár, az akkori osztrák Szabadságpárt-vezér Heinz-Christian Strache korrupciós botrányba keveredett. A hírhedt videó kiszivárgása után előbb felbomlott a türkiz-kék koalíció, majd a szociáldemokrata SPÖ bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta Sebastian Kurz kancellárt, akinek a helyét a technokrata Brigitte Bierlein vette át.

A választásokon aztán még a volt koalíciós partner botrányai ellenére is fölényes győzelmet tudott aratni Kurz volt kancellár, míg az FPÖ hatalmasat bukva csak 16,17%-ot ért el. Emellett az SPÖ 21,18%-ot, az elnököt adó Zöldek pedig 13,9%-ot értek el, mellyel visszajutottak a parlamentbe. A kialakuló koalíció egyébként egyáltalán nem meglepő fordulat, tekintve, hogy az FPÖ elutasítottsága elég magas lett a lakosság körében, még úgyis, hogy azóta a volt alkancellár már nem is tagja a pártnak, az SPÖ pedig már korábban kijelentette, hogy Kurz ellenzéke kívánnak lenni a jövőben.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2019. december 28. 23:03
Pár hónapja pletykák keringtek bizonyos drogos szexpartikról, melyeknek - állítólag - Kurz is szorgalmas látogatója volt. A dokumentumok persze nem egy mitugrász újságírónál, hanem biztos helyen, a berlini nagynéni kezében vannak. Nem tudom mi igaz az egészből, de ha elfogadjuk, akkor az osztrák belpolitikai fejlemények tükrében és józan paraszti ésszel tekintve, a puzzle minden eleme a helyén van. Nem utolsósorbaan Kurz is a helyén van, mert - az elmélet szerint - a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát megelőzendő, inkább engedett a zsarolásnak. Ez azt is jelentené, hogy Kurz megbuktathatatlan, mert a zsarolói számára nagy érték az immáron madzagon ráncigálható zöld(fülü) politikus.
Newman
2019. december 28. 21:33
A zöld a kommunisták egy színesített ága!!! MINDEN 2*3 szőr annyiba fog kerülni mint előtte, HOGY A MULTIK A PÓRNÉPPEL FIZETTESSÉK KI, AZ ELSÍBOLT PROFITOT, amit a fejlesztésre kellett volna fordítani! Szegények! Ha Kurz a zöldekkel fog össze, akkor a pénztárcárokba kell nyúlnotok! SZÉP ZÖLD AUSZTRIA!:))
Newman
2019. december 28. 19:54
Még TÖBB arabot nektek! Vagy 150 évig lakjanak nálatok is, hogy elmenjen a kedvetek tőlük! Kelljetek a müezin dalára minden nap!:))) Aztán naponta 5* elvtársak!!!
tango47
2019. december 28. 17:19
Ahogy látom Kurtz egy kaméleon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!