Az amerikai szenátus határozatban ismerte el az örmények elleni népirtást

2019. december 12. 21:22

Ankara a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfélmilliónyi örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt.

2019. december 12. 21:22

Az amerikai képviselőház után csütörtökön a szenátus is határozatban népirtásként ismerte el a törökök által a múlt század elején az örmények ellen  végrehajtott tömegmészárlást. A döntést a kongresszus felsőháza egyhangú szavazással hozta meg.

A határozati javaslat szövege „az örmény népirtás megemlékezésére” szólít fel, és leszögezi, hogy „visszautasítandó minden kísérlet, amely az amerikai kormányt az örmény népirtás tagadásához társítja”.

A javaslatot a szenátusban Bob Menendez demokrata párti politikus terjesztette elő, és egyetlen szenátor sem javasolta még módosítani sem. „Örvendek, hogy akkor fogadtuk el ezt a határozatot, amikor az örmény népirtás egyes túlélői még életben vannak” – jelentette ki érzelmektől telített hangon Menendez.

Az amerikai képviselőház nem egyhangúlag, de 405:11 arányban, elsöprő többséggel szavazta meg október végén az örmény népirtás elismerését kimondó határozatot. Akkor Nikol Pasinján örmény miniszterelnök üdvözölte, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig elítélte a határozatot. Ankara ugyanis a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfélmilliónyi örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt.

A megszavazott határozat nem törvény, azaz nem kötelező érvényű.

(MTI)

(A kép forrása: flixwatch.co)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. december 14. 02:30
"Az amerikai szenátus határozatban ismerte el az örmények elleni népirtást" De ráérnek! Mi közük hozzá? Aktuálpolitika persze egy szál sincsen ám benne!
Coccothraustes
2019. december 13. 21:00
Csak most?
KannibálTatárÚr
2019. december 13. 19:31
Most már csak az hiányzik, hogy az amerikaiak elismerjék az indiánok kiirtását és földjük elrablását. A rablók, gyilkosok utódait pedig kivégeztetik.
Mirtilla
2019. december 13. 16:49
Ha nem itéli el az amerikai szenátus az örmény népirtást, az akkor is megtörtént és az akkor is genocidium.Miért is kellett erre több mint száz évet várni ?-Ja, mert a NATO-szövteséges Törökország az elkövető és zokon venné, ha kimondanák az igazságot. Gyanithatóan árnyék vetül mostanában az amerikai-török kapcsolatokra, ha ezt hirtelen mégis elismerik. Ugy látszik kizárólag nézőpont kérdése ki az agresszor és ki az áldozat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!