Lövöldözés Daytonban, lelőtték a támadót

2019. augusztus 04. 09:34

Csak egy támadó volt, vele a kiérkező rendőrök végeztek.

2019. augusztus 04. 09:34

Újabb fegyveres támadás történt az Egyesült Államokban: az Ohio állambeli Daytonban egy férfi tüzet nyitott egy bárban; a legfrissebb hírek szerint a lövöldözésben tíz ember meghalt a támadóval együtt, és legalább 16 embert szállítottak kórházba sebesülésekkel. Több sebesült állapota válságos.

Nem volt második fegyveres

Az incidens helyi idő szerint szombat éjfél után egy órával történt az amerikai város Oregon nevű kerületében, ahol sok éjszakai szórakozóhely, bár, művészeti galéria és bolt van. A lövöldözés a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen történt. A rendőrség megerősítette, hogy a helyszínre kiérkező rendőrök lőtték le a támadót. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy volt a támadónak egy tettestársa is, de Matt Carper rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Puskát használt, és több tárat lőtt ki.

Az Egyesült Államokban nem ritkák a fegyveres támadások, csak az elmúlt egy hétben számos hasonló bűncselekmény történt.

indössze néhány órával korábban az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban történt fegyveres támadás, amelyben legalább húszan meghaltak és 26-an megsebesültek. A támadó egy 21 éves fehér férfi volt, aki feltehetőleg idegengyűlöletből követte el tettét. Kedden ketten meghaltak és egy rendőr megsebesült a Mississippi állambeli Southavenben, egy Walmart áruházban. Az elkövetőt meglőtték, majd őrizetbe vették.

Múlt vasárnap hárman – köztük egy hatéves kisfiú – vesztették életüket és tizenöten megsebesültek, amikor egy 19 éves férfi egy AK-47-es gépkarabéllyal lövöldözni kezdett a kaliforniai Gilroyban rendezett fokhagymafesztiválon. A rendőrök agyonlőtték a támadót.

A pápa is megemlékezett a lövöldözésekről

Ferenc pápa imával emlékezett meg vasárnap a Szent Péter-téren az Egyesült Államokban egymást követő fegyveres támadások áldozatairól. Az Angelust (Úrangyala-imádság) követő beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az El Pasóban és Daytonban történt fegyveres támadások fegyvertelen embereket vettek célba.  Arra kérte a Szent Péter-téren jelen levőket és a szavait a médián követő hívőket, hogy vele együtt imádkozzanak a halálos áldozatokért, a sebesültekért és családtagjaikért.

Ferenc pápa gyakran emeli fel a szavát a fegyverkereskedelem ellen. Korábban arról beszélt, hogy el kell hallgattatni a fegyvereket a háborúkban és a városok utcáin, és a politikusoknak véget kell vetniük a fegyverkezési versenynek, leállítva a fegyverek aggasztó terjedését főképpen a gazdaságilag erősebb államokban.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2019. augusztus 04. 17:23
Egy napon belül kettő. Nem rossz. Szerintem még több fegyver kéne a lakosság kezébe, akkor sokkal nagyobb lenne a biztonság.
bispora
2019. augusztus 04. 14:24
Feri pápa a fehér lövöldözőkért is elmondhatna egy misét. Meg megkérdezhetné magától, vajon mi visz rá, a manifesztójuk alapján egészséges lelkű embereket arra, hogy végső lehetőségként pár tárat kiürítve mondják el véleményüket a multikultiról és a nagy lakosságcserékről.
annamanna
2019. augusztus 04. 13:14
Azért itt nem csak a könnyű fegyverhez jutás a probléma, mert régen minden indiánnak volt íja, mégse gyilkolták le egymást a törzsön belül - bár nyilván az egyes törzsek gyakran harcban álltak egymással. A USA-ban képtelenek az emberek egymást "csapattagnak" tekinteni, hiába a folytonos zászlólobogtatás, nulla a nemzeti összetartozás tudata. Mindenki idegen, mindenki kocsiban ül, mindent autón keresztül intéznek, gyakran költöznek, a családok szétesettek, a szülők-gyerekek távolsága nagyobb, mint nálunk stb.... a probléma oka nem pusztán a szabad fegyvertartás, hanem a nagyobb fokú elidegenedettség, amiből következik a paranoia és egyéb pszichés zavarok. Persze a fegyvertartást könnyebb volna betiltani, mint a közösségeket, családokat újraszervezni.
skandar
2019. augusztus 04. 12:09
Nem hiszek a véletlenekben. Itten összefüggések vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!