Egyre kevesebben ismerik el Koszovó függetlenségét

2019. július 29. 10:32

A szerb külügyminiszter szerint Oroszországnak nincs köze a fejleményekhez.

2019. július 29. 10:32

Tizenhárom ország vonta vissza Koszovó függetlenségének elismerését tavaly november óta – írja a Népszava. A Szerbiától 2008-ban függetlenedett államot az ENSZ tagállamainak alig több, mint fele ismerte csak el függetlenként. Az Európai Unió tagországai Románia, Spanyolország, Ciprus, Görögország és Szlovákia kivételével mind így tettek.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter a napokban bejelentette, hogy egy újabb állam vonta vissza Koszovó függetlenségének elismerését, majd nem sokkal később az is kiderült, hogy melyik ez az ország: a Moszkvával szoros kapcsolatot ápoló Közép-afrikai Köztársaság. A közelmúltban több fejlődő ország is hasonlóan cselekedett, például Burundi vagy éppen a Salamon-szigetek.

Dacic cáfolta, hogy Oroszországnak köze lenne a fejleményekhez, noha Moszkva mind a tizenhárom országgal kötött valamilyen kétoldalú egyezményt a témában. Az is igaz ugyanakkor, hogy Szerbia az összes olyan állammal szemben megszüntette a vízumkötelezettséget, amely visszavonta Koszovó függetlenségének elismerését. 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2019. július 29. 20:00
Értem a szerbek érzelmeit, de butaság ragaszkodnia egy 7 milliós országnak egy 2 milliós kisebbséghez.
békalepcse
2019. július 29. 10:53
A politika mélységét nem ismerem, de egyet látok. Koszovó és albánia viharsebesen fejlődik és pont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!