Eljárást indított Magyarország ellen az Európa Tanács

2019. június 26. 14:28

Az ok: a magyar kormány a szervezet szerint megtiltotta az országról szóló korrupciós jelentés nyilvánosságra hozatalát – számolt be az ügyről az Euronews.

2019. június 26. 14:28

Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához – tudta meg az Euronews honlapja. Mint írják szerdai cikkükben, az Európa Tanács „Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit.

A 2018-as jelentés Magyarországról szóló része elkészült ugyan, de annak közzétételét nem engedélyezte a kormány. Szerintük megismétlődőtt a 2017-es eset, amikor is a magyar kormány a 2017-es dokumentum közzétételét gátolta meg. Ezt megteheti egy adott ország, ugyanis a szervezet a saját szabályzata értelmében csak akkor teheti közzé a dokumentumot, ha azt az érintett állam jóváhagyta.

Mint általánosságban leírják, a 2018-as GRECO jelentés kiemelten foglalkozik a korrupció megelőzésével a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek esetében.  A szervezet vezetője, Marin Mrčela szerint nagyon nehéz hazánkról beszélnie, a tiltás miatt. „Nagyon nehéz Magyarországról beszélni, mert nem akarják megjelentetni a riportot. Ezért nem beszélhetünk a tényekről” – mondta az Euronewsnak, aki azért hozzátette: Magyarország ellen is eljárás indult a nem megfelelő értékek miatt.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány adott-e magyarázatot a dokumentum visszatartására, Mrčela azt válaszolta: sajnos nem adott. Szerinte az, hogy két évnyi jelentéshez nem járultak hozzá, „nem a jó szándék jele”.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2019. június 27. 06:48
Wikipédia: "Az Európa Tanács laza, kormányközi együttműködés keretében jött létre, és, szemben az Európai Tanáccsal és az Európai Unió Tanácsával, nem az Európai Unió intézménye." Az Európa Tanács tipikus esete a mára már Soros által behálózott kamuflázs intézményeknek. A neve alapján mindenki azt hiszi, hogy EU intézmény, pedig csak egy európai "emberjogi" szervezet, amit anno valóban Európa államai hoztak létre. Hogy mennyire "elfogulatlan", azt jól jellemzi, az általuk létrehozott Emberi Jogok Európai Bíróságának, Magyarországot tízmilliós kártérítésre kötelező, kb. három éve hozott döntése, két Bangladesh-i(!!!), (kb. 6000 km távolság!) "menekült" ügyében, mert a menekült-jogi eljárásuk idejére nem engedtük őket az ország területére. És az indoklásban le tudták írni röhögés nélkül, hogy "Szerbia nem biztonságos ország". Kb. ennyire vehető, komolyan a korrupcióval kapcsolatos "tanulmányuk" is. Teljesen nyilvánvaló, hogy lejt a pálya és az is, hogy merre. Rég ki kellett volna lépnünk (ahogy az ENSZ-ből is), csak nyilván egy ilyen lépésnek túl nagy lenne a negatív propaganda-értéke.
Vakfolt
2019. június 26. 22:12
Szóval valami tököm szervezet összehord valami jelentést és a kormány nem engedélyezi, hogy ezt így kinyomják, és akkor az ET megjárást indít. Milyen alapon? Ami benne van? De hiszen az nem lehet nyilvános. Azért mert nem engedte? Leírom rólad, hogy kisgyerekeket buzerálsz, és tegyük fel, hogy te ilyet nem csinálsz akkor vajon engedélyezed, hogy én ilyet kiadjak? És ha nem engeded, akkor majd valaki jól megbüntet érte? Hmm
Ombudsmanyus
2019. június 26. 21:18
Milyen korrupció? Olyan csak máshol van. :)
tolan
2019. június 26. 20:50
Kedves nagymama! Gondoltad volna, hogy egyszer egy fél kopasz, csicska horvát fog jegyezni egy Magyarországról szóló jelentést...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!