Az oroszok „megjavítják” az HBO sorozatát

2019. június 07. 13:08

Az orosz NTV kijavítja az HBO „hibáit”.

2019. június 07. 13:08

Az NTV televíziótársaság az HBO Csernobil c. sikersorozatát látva bejelentette egy saját verzió leforgatását, melyben saját állításuk szerint a „valóság” fog szerepelni. Szerintük a robbanás a CIA aknatevékenységének eredménye. A produkció elsődleges fotózását már meg is kezdték Fehéroroszországban, Alekszej Muradov rendező vezetésével.


Szemben az HBO sorozatában bemutatottakkal, melyben a csernobili atomerőmű robbanása a szovjet bürokrácia és a hozzá nem értés eredménye volt, az NTV verziójában egy CIA szabotázs lesz az 1986-os nukleáris baleset fő okozója. „Egy teória szerint – melyet rengeteg történész még csak nem is tagad – a robbanás napján több ellenséges ügynök is az atomerőműben volt”nyilatkozott Muradov a Moscow Times-nak.


A csernobili atomkatasztrófa egy sikertelen biztonsági teszt eredményeképp jött létre a négyes reaktorban. A mai napig nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a CIA-nak bármiféle köze is lett volna a balesethez. Az HBO sorozatának utolsó részét június 3-án vetítették. A sorozat az IMDb szerint a valaha volt legmagasabb értékelést kapta kategóriájában (9.7/10), mellyel olyan nagyágyúkat előzött meg, mint a Breaking Bad vagy a Trónok Harca. Érdekes módon a sorozat az orosz fogyasztóktól is jó visszajelzéseket kapott.


Az NTV az egyik legmagasabb nézettséggel rendelkező orosz csatorna, tulajdonosa a Gazprom Media, mely a Gazprom földgázvállalathoz tartozik. A Hollywood Reporter szerint az NTV sorozatát részben az orosz kulturális minisztérium is támogatja közel 30 milliárd rubellel, ugyanakkor se a teljes költségtervezet, se a kiadás dátuma nem lett még nyilvánosságra hozva.

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. június 07. 22:30
"se a kiadás dátuma nem lett még nyilvánosságra hozva." Már miért lenne? Akkor célszerű egy filmet kiadni, amikor az készen van. A jó munkához meg idő kell. Nem sok értelme van előre határidőt kitűzni és aztán annak betartását fontosabbnak tartani, mint azt, hogy jó és készen legyen a film.
Akitlosz
2019. június 07. 22:27
"A mai napig nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a CIA-nak bármiféle köze is lett volna a balesethez. " Akkor tehát volt. A CIA nem az a társaság, amelyik egyértelmű bizonyítékokat hagy hátra. Csak mert valamire nincsen bizonyíték, attól még lehet tudni. O. J. Simpsont is felmentette a bíróság. 2010. márciusában, Budapesten, véletlenül éppen aznap, amikor izraeli kémrepülőgépek köröztek Budapest felett rutinrepülés (sic!) keretében, ismeretlen elkövetők meggyilkoltak egy szíriai-magyar kettős állampolgár állatorvost egy kereszteződésnél az autójában, aki Palesztin Felszabadítási Szervezet - ami ugye legális szervezet - összekötője volt. A magyar rendőrség látványosan nem hajlandó kinyomozni az ügyet, azóta sem. Na vajon a Moszadnak lehetett köze az ügyhöz? Ennyit az egyértelmű bizonyítékról.
kzs2
2019. június 07. 17:55
Másnaposok 2 és 3 írója, valóban kitett magáért .... Túlságosan amerikaira sikeredett egy amúgy kicsit sem amerikai történet .... 2 hős, aki megmenti a világot. Szembeszáll a zsarnokkal és a tudatlansággal.... Persze minden hős karaktere nagy ívben tesz a rendszerre és az állami alkalmazottak, pedig mintha rettegnének a néptől a titkos szolgálat mindent tudó füle mellett .... Bántóan úgy van propagálva ez a sorozat, mintha a történet minden eleme, cselekménye a nyers valóságot mutatná be... Ha lesz orosz verzió, akkor az se lesz jobb az amerikaitól az biztos, de ha a kettőt egymás mellé tesszük, akkor mind a kettő falsképet mutat. Egyiknek amerikai piacra kellett filmet gyártani a másiknak oroszra. Ennyi a különbség...
Locomotive
2019. június 07. 16:43
Néha, ezt érzem, ezek az oroszok semmit nem változtak. Rémesen gyalulatlan népség, pedig mennyi mennyi értékes potenciál van bennük. Újra és újra közösséget vállalnak egy olyan rettenetes politikai és társadalmi rendszerrel (az anarchizmusra épülő bolsevizmussal és kommunizmussal), ami nemcsak milliók életét követelte, hanem majdnem a nihilbe sodort a fél emberi világot. Mindig mondom magamnak meg másoknak is: - Szovjetunió nem azonos Oroszországgal, meg - a bolsevizmus nem azonos Oroszországgal, stb. Magyarán, ha pl. a mai orosz kulturális politika el tudja fogadni e sorozat való(di)ságát, azzal nem tagadja meg önmagát, hanem a bolsevik alapú bürokráciát ítéli el - tenné ezt helyesen. A film nem az orosz nép korruptságát mutatja be, hanem pont a kommunista berendezkedés lényegét. A film nem támad népet, népeket, sőt: az oroszokat, az ukránok, szóval az ott élő átlagembereket okos, erős, szorgalmas embernek mutatja be, még a zord, kelletlen kádert, Gyatlovot is, aki az életben kibaszott intelligens és tapasztalt volt. Gyatlovot is megváltoztatta a rendszer - erre a film nem tér ki, mert nem fért volna bele, de a valóságban remek szakember volt. Ez a film nem bánt senkit: a gyilkos rendszert (mint élettelent, bár az élők által működtetett valamit) mutatja be, s annak ártatlan áldozatait. Véleményem szerint még Gyatlov is bizonyos értelemben áldozat volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!