Dallal várja a választásokat a thaiföldi miniszterelnök

2019. március 04. 08:28

Az Új nap című szerzemény Prajuth Csan-ocsa nyolcadik dala.

2019. március 04. 08:28

A március 24-i választások közeledtével újabb, immár nyolcadik dalát jelentette meg hétfőn Prajuth Csan-ocsa, a thaiföldi juntát vezető miniszterelnök. Az Új nap című szerzeményben a nyugalmazott tábornok arról énekel, hogy régóta egy új napról álmodik, egy fontos napról Thaiföld történetében, amellyel az ország nagyot lép a demokrácia irányába.

„Egy új nap közeleg, hogy a múlt hibáit helyrehozzuk, hogy összefogjunk azok ellen, akik ártani akarnak Thaiföldnek" – önti dalba választási üzenetét Prajuth Csan-ocsa.

Ez már a 64 éves volt tábornok nyolcadik dala, amióta vezetésével a katonaság 2014-ben átvette az ország irányítását. Korábbi dalai többnyire a hazafiasságról és a türelem fontosságáról szóltak, de a nóták egyre veszítettek népszerűségükből, ahogy a thaiföldiek türelme fogyni kezdett.

Prajut Csan-ocsa maga is indul kormányfőjelöltként a választáson. Első kampánybeszédét várhatóan a hét végén tartja majd.

A junta, miután belpolitikai káosz és tömegtüntetések közepette átvette a hatalmat, azt ígérte, hogy egy évig lesz hatalmon, és választásokat tartanak. Azóta a választások megtartását legalább ötször elhalasztották arra hivatkozva, hogy több idő kell a reformok végrehajtására, illetve a király halálát követően a zökkenőmentes utódlás lebonyolításához.

Elemzők szerint a március 24-i választások aligha lesznek demokratikusak, mert a választási szabályok a juntának kedveznek. A miniszterelnök személyéről például a katonai vezetés által kinevezett szenátus szavaz majd.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. március 04. 18:03
"Thaiföld ki van borulva azon, hogy az új diktátora egy idióta (...) az egyre furcsább elszólásai alapján Prajut az őrület határán van. (...) Prajut a hadseregben egy generációváltásnak köszönhette az előremenetelét, azaz a hadsereg strukturális válságának köszönhetően különösebb kompetencia nélkül juthatott csúcsra. Bár a korrupcióellenességüket hangoztatják, a vezetése alatt több kinevezett kormánytag is korrupciós botrányba keveredett (például a testvére), amíg be nem tiltotta a hatalom nyilvános kritizálását. Kormányfőként most az ő feladata, hogy bebetonozza a királypárti elit hatalmát, és megnyerje a nép kegyeit. Rendeztek például ingyenes koncerteket és hajvágásokat, illetve a foci-vb meccseinek ingyenes közvetítéseivel akarták csillapítani a kedélyeket. (...) Nemrég például ezt mondta: „Az anti-puccsista elemek fekete mágiájának áldozata vagyok.” (...) a thai kultúrában vastagon jelen van a babona, a jövendőmondás és az asztrológia. Ez a politikában is kapóra jön (...) De hogy Prajut még a torok- és nyakfájdalmait is arra fogja, hogy a politikai ellenfelei megátkozták, még ott is túlzás. (...) Máskor pedig bevallotta, hogy hülyébb, mint egy hatéves: „A minap belenéztem egy első osztályos házi feladatába. Azt kell mondanom, hogy fogalmam sem volt, hogy kell megoldani. Túl nehéz a házi feladat a diákoknak.” A turizmus szakértője Prajut októberben arra utasította a Sport- és Turisztikai Minisztériumot, hogy világítsa át jobban a turistákat, és inkább a minőségi turistákat engedjék be az országba (aminek a GDP majdnem 10 százalékát a turizmus adja). Korábban pedig azt tanácsolta a turistáknak – miután megöltek egy fiatal angol párt, a nőt pedig meg is erőszakolták –, hogy ne hordjanak bikinit, mert az vonzza a rossz embereket, illetve csak akkor hordjanak, ha nem szépek. A fenntartható boldogság atyja Prajut a „fenntartható boldogság” érdekében bízott meg írókat azzal, hogy írjanak kellemes szappanoperákat, és ha nem tudják befejezni, akkor ő maga fogja. Ami egy valós veszély, mivel már írt is egy dalt az országának Térj vissza boldogság Thaiföldre címmel. Az új remény :-( De nem csak a nép, hanem az elit is egyre biztosabb abban, hogy Prajut nemhogy nem elég karizmatikus, de hülye is." https://444.hu/2014/11/03/thaifold-ki-van-borulva-azon-hogy-az-uj-diktatora-egy-idiota
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!