Tízezrek követelték az algériai elnök lemondását

2019. március 01. 22:24

Tiltakozások kezdődtek a legnagyobb észak-afrikai országban.

2019. március 01. 22:24

Algéria-szerte több tízezer ember vonult utcára pénteken, követelve, hogy távozzon tisztségéből az országot húsz éve irányító, betegeskedő Abdel-Azíz Buteflika elnök. A 2011-es arab tavasz óta – amely lényegében elkerülte az országot – ezek voltak a legnagyobb kormányellenes tüntetések az észak-afrikai országban. 

Még a múlt héten kezdődtek megmozdulások az országban, miután a 81 éves Buteflika nemrégiben bejelentette, hogy ötödik alkalommal is indul az elnöki mandátum megszerzéséért. A pénteki imák után, a kora délutáni órákban Algéria fővárosában és több vidéki városban több tízezer ember vett részt a tüntetéseken. A tiltakozások főleg a közösségi médián keresztül szerveződtek.

A főváros, Algír utcáit és tereit ellepték az emberek, fiatalok és idősek együtt vonultak fel az elnök visszalépését követelve. Sokan készültek transzparensekkel a tüntetésekre, mások Algéria zászlaját öltötték magukra. A tömegben olyan szólamokat lehetett hallani, mint például "Bye, bye Buteflika". A többórás felvonulást követően sok tüntető elindult hazafelé, míg mások maradtak – énekeltek és táncoltak. „Ez egy ünnep, nem tüntetés. Algéria újjászületését ünnepeljük” – mondta el egy tüntető a Reutersnek.

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó szemtanúk szerint a pénteki megmozdulások alapvetően békésen zajlottak, de amikor késő délután a fővárosban a tömeg elkezdett visszavonulni, az elnöki palota közelében dulakodások törtek ki a tüntetők és a rendőrök között. Az algériai rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatásra, a tüntetők pedig köveket dobáltak rájuk. Az összecsapások következtében több tüntető és rendőr is megsebesült.

A Reuters megjegyzi, hogy Algériában ritkán fordulnak elő nagyobb tüntetések, mert az emberek évekig kerülték a nyilvános politizálást, egyesek kiábrándultak, míg sokan tartanak a mindenütt jelen lévő biztonsági szolgálatoktól. Az elnöki posztot 1999 óta betöltő Buteflika 2013-ban agyvérzést szenvedett, azóta ritkán mutatkozik nyilvánosan. Buteflika – aki szombaton tölti be 82. életévét – eddig nem nyilvánított véleményt a tüntetésekről.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fregoli
2019. március 02. 09:29
Lehet onnan is menekülni. Európát még az ág is húzza. Á...nincsenek véletlenek meg összeesküvések...
Edvind Johnsson 4.0
2019. március 02. 07:44
Oda is beköszön az arab tavasz. Felkészül Marokkó.
Kopa
2019. március 02. 06:42
Jól olvasom, hogy valami elnökválasztás lesz? Van ott ellenzéki párt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!