Mogherini: Újabb szankciók léphetnek életbe Oroszországgal szemben

2019. február 18. 10:11

A szankciók és bármifajta korlátozó intézkedések nem azért vannak, hogy örökké érvényben maradjanak, céljuk nyomásgyakorlás egy adott helyzet leküzdésére – mondta Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

2019. február 18. 10:11

Mivel semmiféle előremutató lépés nem mutatkozik Moszkva részéről az Ukrajnával fennálló konfliktus rendezése érdekében, a közeljövőben újabb szankciók léphetnek életbe Oroszországgal szemben - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

 Az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása előtt adott nyilatkozatában Mogherini aláhúzta, hogy az Európai Uniónak nem szándéka újabb megszorító intézkedések bevezetése, de egyre mélyül Oroszország és Ukrajna konfliktusa, amelyet elsősorban a Krím és Szevasztopol Oroszország általi jogellenes annektálása és a tavaly novemberben az Azovi-tengeren, a Kercsi-szoros közelében történt incidens okozott.

A szankciók és bármifajta korlátozó intézkedések nem azért vannak, hogy örökké érvényben maradjanak, céljuk nyomásgyakorlás egy adott helyzet leküzdésére – mondta a főképviselő.

Hangoztatta, hogy mivel továbbra sem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában, az unió fenntartja a Krím annektálása nyomán bevezetett korlátozó intézkedések hatályát, és elképzelhető, hogy újabbakat vezet be hamarosan. 

Az Európai Unió előremutató lépéseket vár Oroszországtól, és bármikor kész arra is, hogy szankcióit felülvizsgálja – tette hozzá.

A főképviselő – korábbi nyilatkozataival egybehangzóan – aláhúzta: 2014-ben az Oroszországi Föderáció jogellenesen csatolta el a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát, és az unió továbbra is töretlenül elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői tanácsülésükön egyéb aktuális témák megvitatása mellett átfogó megbeszéléseket folytatnak Ukrajnáról, ezen belül is a közelgő elnökválasztásról, a folyamatban lévő reformfolyamatokról és a megváltozott biztonsági helyzetről, valamint áttekintik a február végén, Egyiptomban tervezett EU-Arab Liga csúcstalálkozó előkészítésének állását.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2019. február 19. 14:36
A hideg háború azt is jelenti, hogy az adódó problémákat hideg fejjel, és nem tűzfegyverekkel oldják meg. A felmelegedés nem csak meteorológiai jelenség, hanem a jégkorszak végét is jelentheti. Szerintem az oroszokat érintő szankciók a jégkorszakot fenntartókat sújtja.
Valandil
2019. február 18. 15:29
"tavaly novemberben az Azovi-tengeren, a Kercsi-szoros közelében történt incidens okozott" Igazad van cica, az oroszoknak tétlenül kellett volna tűrniük, hogy a puccsránok megrongálják a kercsi hidat... (Neked se lesz agyrákod.)
luga
2019. február 18. 14:53
Ezt a földbuta némbert ki bízna meg bármivel is, ha választás lenne az ilyen posztok betöltésére? Csak a keleti országokat sújtják, a németek oda sem bagóznak a hülye locsogásra, építik a gázvezetéküket. Persze közben buzgón helyeselnek.
luzitanxaver
2019. február 18. 11:42
Az arab nyelvvel hogy tetszik haladni? Ha már megírta a politico, hogy biztosi karrierje utánra ez a terv, rendkívül meglepő módon. Kommunistából lesz a legjobb öbölmenti szalonna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!