Emléknapot szentel az Örmény népirtásnak Franciaország

2019. február 06. 10:37

Április 24 az örmény népirtás emléknapja lesz ezentúl Franciaországban.

2019. február 06. 10:37

Április 24. az első világháború végnapjaiban az Oszmán Birodalomban az örmények ellen elkövetett népirtás emléknapja lesz mostantól Franciaországban – tudatta a Twitteren Emmanuel Macron francia elnök kedd éjjel, miután találkozott a franciaországi örmény közösség képviselőivel.

Törökország vitatja, hogy mai területén és az Oszmán Birodalomban az örmény közösség népirtás áldozata lett volna. A halottak 1,5 millióra becsült számát sem ismeri el, s azt állítja, hogy 300-500 ezer örmény az első világháborús harcok áldozatává vált. Franciaország 2001-ben ismerte el, hogy az örmények ellen elkövetett gyilkosságok népirtással értek fel, és 2016 óta bűncselekménynek számít az örmény népirtás tagadása.

Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy szeretné fenntartani a párbeszédet Törökországgal, és előre értesítették Ankarát az emléknappal kapcsolatos döntésről. Az örmény közösség április 24-ét tartja az örmény népirtás kezdőnapjának, mert 1915-ben ezen a napon, a „vörös vasárnapon” vettek őrizetbe Mehmed Talat akkor belügyminiszter utasítására Konstantinápolyban mintegy 250 örmény értelmiségit és közösségi vezetőt, akiket Ankara környékére hurcoltak, és többségüket később meg is gyilkolták.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!