Román belpolitika: tovább mélyül a PSD és Klaus Iohannis államfő konfliktusa

2018. november 20. 20:12

Klaus Iohannis román államfő elutasította, most még magasabb pozícióba jelöli a PSD Lia Olguta Vasilescút.

2018. november 20. 20:12

Miniszterelnök-helyettesi posztra jelöli a román Szociáldemokrata Párt (PSD) Lia Olguta Vasilescu volt munkaügyi minisztert, akinek a közlekedési tárca élére történő kinevezését kedden elutasította Klaus Iohannis jobboldali államfő – értesült a román média.

A PSD hétfőn döntött arról, hogy nyolc minisztert lecserélnek Viorica Dancila 28 tagú kormányában. Iohannis aláírta hat új miniszter kinevezését, de a jelöltek alkalmatlanságára hivatkozva elutasította a PSD egyik kulcsemberének számító Vasilescu kinevezését és a PSD-elnökét nyíltan bíráló Paul Stanescu kormányfő-helyettes leváltását.

A PSD most egyetlen húzással akar Stanescutól megszabadulni és Vasilescunak is kormánytisztséget biztosítani, közlekedési miniszternek pedig Mircea Dragici képviselőt, a PSD pénztárosát jelöli.

Az új gazdasági, a védelmi,  a távközlési,  a munkaügyi, az  ifjúsági és kulturális miniszter kedden délután letette a hivatali esküt. Ezt követően Liviu Dragnea pártelnök összehívta a párt állandó büróját, hogy megoldást találjanak a PSD-vel nyílt konfliktusban álló államfő által előidézett váratlan helyzetre. Döntésükről belső értesülésekre hivatkozva számolt be a román média: az ülésről távozó politikusok nem nyilatkoztak a székház előtt várakozó újságíróknak. A PSD vezetői a nap folyamán korábban is tartózkodtak attól, hogy "felvegyék a kesztyűt" és a más esetekben megszokott nyilatkozatháborúval reagáljanak Iohannis lépésére.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2018. november 21. 21:56
Pezsgőt!
villogókékfog
2018. november 21. 00:16
ezek betegek: http://magyarhirlap.hu/cikk/134014/Antiszemitizmussal_vadolja_Iohannist_az_allamfo_altal_elutasitott_miniszterjelolt
villogókékfog
2018. november 20. 21:49
De már az is diplomáciai bravúr volt, amikor talán tavaly járt romániában először a japán miniszterelnök, csak éppen romániának nem volt miniszterelnöke. Erre a japán delegációt elvitték egy skanzenbe és megbámulhatták, hogy egy szőrőstalpú hogyan főzi a puliszkát. Ezzel japán kipipálta 100 évre a romániai látogatásait.
luisbathhelena
2018. november 20. 21:45
Sikerült egy olyan francia seggnyaláson alapuló rendszert létrehozniuk (külügyek, hadügy-elnöki hatáskör, egyéb-kormány+egy önjáró, mindenkit zsaroló titkosszolgálat), amibe be van kódolva az örök konfliktus. Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!