Mike Pompeo: Nemzetbiztonsági tévedés lenne a Szaúd-Arábiával való viszony leértékelése

2018. november 28. 18:21

Az amerikai-szaúdi viszony leértékelése egyáltalán nem késztetné Rijádot arra, hogy változtasson belpolitikáján, ugyanakkor Szaúd-Arábia rendkívül fontos stabilizáló tényező a Közel-Keleten – mondta Pompeo a szenátusban a Hasogdzsi-ügyről tartott szerdai tájékoztatón.

2018. november 28. 18:21

Az Egyesült Államok és szövetségesei nemzetbiztonságát veszélyeztető tévedés lenne a Szaúd-Arábiához fűződő kapcsolatok leértékelése – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szenátusban a Hasogdzsi-ügyről és az amerikai-szaúdi viszonyról James Mattis védelmi miniszterrel együtt tartott szerdai tájékoztatóján. 

Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az „óriási iráni fenyegetés” az egyik oka az amerikai-szaúdi viszony jelenlegi szinten történő fenntartásának, majd hozzátette, hogy Szaúd-Arábia rendkívül fontos stabilizáló tényező a Közel-Keleten. 

Pompeo leszögezte azt is, hogy az amerikai-szaúdi viszony leértékelése egyáltalán nem késztetné Rijádot arra, hogy változtasson belpolitikáján. Ugyanakkor – mondta – Mohamed bin Szalmán trónörökös döntései a királyság megreformálását célozzák. 

A miniszter azt is közölte: a Trump-kormány fontolóra vesz további büntető intézkedéseket, amennyiben további új tények kerülnek napvilágra Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról. 

Kitért a tárcavezető a szaúdiak támogatta jemeni polgárháborúra is. Azt hangoztatta, hogy a helyzet „sokkal rosszabb lenne”, ha az Egyesült Államok nem támogatná Szaúd-Arábiát a jemeni, szerinte lázadó huszik elleni harcban. „Mi történne, ha az Egyesült Államok kivonulna? Kitalálták: a háború folytatódna” – fogalmazott a szenátorok előtt. Az esetleges jemeni kivonulást szintén az amerikai nemzetbiztonságot veszélyeztető lépésnek nevezte. 

Pompeo egyúttal 131 millió dolláros élelmiszersegélyt helyezett kilátásba a polgárháborútól szenvedő, éhező jemenieknek. 

James Mattis, a védelmi minisztérium vezetője ugyancsak az iráni fenyegetés fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta: az iráni befolyás ellensúlyozása végett is fontos és az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja a jemeni polgárháború lezárása. 

A védelmi miniszter – Mike Pompeóhoz hasonlóan – szintén azt hangoztatta, hogy Szaúd-Arábia fontos stabilizáló tényező a térségben és az amerikai nemzetbiztonsági érdekektől nem szabad eltekinteni akkor sem, ha Washington a Hasogdzsi-ügy tisztázását és a gyilkosság felelőseinek elszámoltatását szeretné. 

Mike Pompeo és James Mattis zárt ülésen tájékoztatta a szenátorokat a Hasogdzsi-ügyről és az amerikai kormány álláspontjáról. A szenátusnak a héten kell szavaznia arról, hogy leállítsák-e a Rijádnak a jemeni polgárháborúban nyújtott katonai segítséget. 

A szenátusban tartott tájékoztatóval egy időben Paul Ryan republikánus házelnök és a republikánus frakció néhány vezető politikusa sajtóértekezletet tartott, amelyen azt kérte, hogy a kormányzat a képviselőket is tájékoztassa a Hasogdzsi-ügyről. Ryan fontosnak tartotta leszögezni azt is: a morál és a reálpolitika nem mindig esik egybe, de a reálpolitika nem jelenti a nemzetbiztonsági érdekek mellőzését.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2018. november 28. 23:34
Százszámra végeznek ki arrafelé embereket éves szinten (az igaz, hogy nem vágják őket több darabba, "csak" kettőbe), a szomszédos országban évek óta bombázzák a civil lakosságot (is), a rabszolgaság intézménye bevett gyakorlat, de a biztosítékot egy világszinten is nagypályás fegyverkereskedő "újságíró" unokaöccsének a meggyilkolása veri ki. Lehet ezt cinikus pragmatizmussal szemlélni, csak akkor ne alakoskodjunk mindenféle szép elvekkel meg emberi jogi szövegeléssel (és főleg ne oktassunk másokat ezekből, ill. ezekről), hanem mondjuk bele a mikrofonba, hogy a sivatagi rablók azt csinálnak, amit csak akarnak, mert kell a pénzük.
Szotyola
2018. november 28. 23:16
Olaj.
drkovax
2018. november 28. 21:34
Ez kb. ugyanaz, mint amikor a lányom 3 évesen azt mondta: "csak azért, mert csak".
kizökkentidő
2018. november 28. 19:38
"Mike Pompeo: Nemzetbiztonsági tévedés lenne a Szaúd-Arábiával való viszony leértékelése" Talán nemzetgazdaságit akart mondani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!