Kutatás: toleránsabb Európa nyugati része

2018. október 30. 15:24

A kontinens nyugati része a legelfogadóbb a homoszexualitás, az eltérő vallások és az abortusz kérdéskörében is.

2018. október 30. 15:24

A kelet- és közép-európaiak kevésbé toleránsak a vallási kisebbségekkel, illetve az azonos neműek házasságával és az abortusszal szemben – derült ki egy kutatásból. Az egyebek mellett a népesség vallási megoszlásával kapcsolatos kutatásairól ismert Pew Research Center amerikai független közvélemény-kutató intézet 2015 és 2017 között több felmérést végzett 34 országban 56 ezer nagykorú lakos részvételével.

A felmérés szerint szinte Nyugat-Európában mondta azt az állampolgárok több mint a fele – Nagy-Britanniában 53 százaléka, Franciaországban 66 százaléka, Hollandiában 88 százaléka – hogy befogadna muzulmánokat a családjába. Kelet- és Közép-Európában ezzel szemben a megkérdezett felnőttek kevesebb mint fele adott igenlő választ. Csehországban 12, Romániában 29, Szerbia 43 százalék. „Hasonló árok húzódik Kelet- és Közép-Európa, illetve Nyugat-Európa között a zsidók befogadását illetően is” – tette hozzá a Pew Research Center, megjegyezve, hogy a katolikus, a protestáns és az ortodox vallás a többségi a 34 tanulmányozott ország többségében. Boszniát, Oroszországot és Bulgáriát leszámítva, ahol jelentős muszlim kisebbség él, a többi ország többségében „a muzulmánok és a zsidók a lakosság kis részét képviselik, amelyet a felmérések általában pontatlanul mérnek fel” – tette hozzá az intézet. A másik különbség, hogy „kereszténynek” (katolikusnak vagy ortodoxnak) lenni fontos része az önazonosságnak a volt keleti tömb országaiban, leszámítva Csehországot, Nyugat-Európában viszont nem.

Közép- és Kelet-Európa szinte valamennyi országában a többség ellenzi az azonos nemű párok törvényes házasságát: Örményországban 96, Bulgáriában 79, Szlovákiában is 47 százalék). Nyugat-Európában viszont támogatják: Svédországban 88, Franciaországban 73, Portugáliában 59 százalék.

Európa nyugati részén, beleértve az olyan katolikus többségű országokat, mint Írország, Olaszország és Portugália, „mindent tíz felnőtt közül hat válaszolta azt, hogy minden – vagy majdnem minden – esetben engedélyezni kellene az abortuszt”. Keleten a terhesség-megszakítással kapcsolatos álláspontok jobban megoszlanak: Csehországban, Észtországban és Bulgáriában széles körben támogatják, míg Lengyelországban, Oroszországban és Ukrajnában ellenzik. 

A Pew Research Center minden országban 1400 fős reprezentatív mintával dolgozott, telefonos, illetve személyes interjúkkal, országonként 2,7-3,4 százalékpontos hibahatárral. 

(MTI)

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. október 31. 20:00
Nem toleráns, önfeladó!
Wendriner
2018. október 31. 14:39
Lehet a hülyeséget toleranciának is nevezni , vagy bármi másnak.
catalina9
2018. október 31. 13:47
Kutatás: toleránsabb Európa nyugati része" na ja.... Udo Ulfkotte: Menekültipar „A rasszizmus olyan hívószó, mint a nácizmus vagy antiszemitizmus, amellyel közpénzeket lehet szerezni. Akinek sikerül a rasszizmust, az antiszemitizmust, az iszlámbírálatot és az iszlámellenességet egy levegővétellel kimondania, közel áll ahhoz, hogy a szélsőjobboldali harchoz elkülönített alapokból finanszírozhassa a Korán iskoláit, vagy a mecsetben a tárlatvezetést..” ez nem tolerancia, hanem hipnózis...Soros György hipnózisa..
12345
2018. október 31. 11:15
miféle tolerancia az amelyik: - élő magzatokat szervezetten, tömegesen kivégeztet kicsinyes érdekek miatt, - muzulmán vallás javára minden egyebet de főleg a kereszténységet elnyom, - nem fogadja el, hogy a házasság egy nő és egy férfi szeretetkapcsolata amelyet minden ember megköthet, - betelepített tömegeknek előjogokat biztosít az őslakosokkal szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!