Az Egyesült Államok három tagállamában tartanak előválasztásokat

2018. augusztus 28. 16:08

Az Egyesült Államok három tagállamában, Floridában, Arizonában és Oklahomában kezdődtek meg a novemberi félidős választások előválasztásai.

2018. augusztus 28. 16:08

Az Egyesült Államok három tagállamában, Floridában, Arizonában és Oklahomában kezdődtek kedden előválasztások a novemberi félidős választások előtt. Floridában és Arizonában képviselőházi és szenátusi jelöltek, valamint kormányzójelöltek között választanak mindkét párt szavazói, Oklahomában kormányzójelöltre voksolnak. 

Elemzések szerint mind Floridában, mind Arizonában nyílt a verseny mindkét pártban: mind a demokraták, mind a republikánusok színeiben több jelölt indul. Arizonában Jeff Flake republikánus szenátor visszavonulása miatt választanak szenátort, míg a szombaton elhunyt John McCain szenátor utódját majd Doug Ducey kormányzó nevezi ki a néhai politikus temetése után. 

A The Wall Street Journal elemzése szerint az előválasztások eredményei republikánus oldalon mindhárom államban Donald Trump befolyásának felmérésére is alkalmasak lesznek. Az ABC televízió elemzője így fogalmazott: a jelent a néhai John McCain volt szenátor, illetve a halálhíre és pályájának méltatása uralja, a Republikánus Pártot Donald Trump. 

Arizonában Donald Trump tartózkodott a kampányolástól és attól, hogy bármelyik jelöltet is nyíltan a támogatásáról biztosítsa. Egyébként valamennyi jelölt az ő híve. Trump egyedül Doug Ducey jelenlegi kormányzó újraválasztása mellett tette le a voksát, megfigyelők ezért arra is számítanak, hogy a kormányzó McCain helyére olyan politikust nevez majd ki, aki az elnök támogatója. 

Floridában a helyi republikánus pártelit jelöltje, Adam Putnam helyett Trump a riválisát, Ron DeSantis képviselőt támogatta, aki ezután két számjegyű előnyre tett szert a közvéleménykutatásokban. 

A Demokrata Párt előválasztási várható eredményeiből az elemzők arra próbálnak majd következtetni, hogy a párton belül mely áramlat politikusai állnak győzelemre. A felmérések szerint a női jelöltek és a szocialista elképzeléseket hirdetők a legnépszerűbbek. E tekintetben a floridai előválasztások lehetnek iránymutatóak. 

Az Egyesült Államokban novemberben lesznek az úgynevezett félidős – tehát az elnöki ciklus félidejében tartott – választások. Ekkor a képviselőház egészét és a szenátus mintegy egyharmadát megújítják, valamint több tagállamban kormányzóválasztások is lesznek.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
__Y__
2018. augusztus 28. 20:12
Én csak a Libertariánus Párttal tudok azonosulni, az utóbbi időben sokat erősödtek, de sajnos még mindig nem annyira, hogy felvegyék a versenyt a két nagy párttal, amelyek kb. egyformán rosszak, csak mindkettő más szempontból. Bár jelen esetben, ha valóban a szocik törtek előre a demokratáknál, akkor inkább a republikánusoknak drukkolok, akármennyire is nem csípem őket.
Übermayer
2018. augusztus 28. 16:34
a demokratáknál még több harcos női szoci jelölt kell, eddig bejött nekik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!