Színfoltok Európából

2018. május 13. 11:14

Este Kölnben a Dóm melletti lépcsőn már nem igazán németek ültek, és nem is sört ittak. A mobiltelefonok kihangosítójából keleties zene szólt.

2018. május 13. 11:14
Friedrich Anna

„Az emberi alkotókészség és erő lenyűgöző. A hollandok ebben a városban évszázadokon át a tengerszint alatt a vizet valóban a saját szolgálatukba állították teherszállítás, közlekedés és lakhatás szempontjából, és Bácskából szemlélve igazán sajnálhatjuk, hogy politikai okokból és egyéni érdekből nem hagytuk a vállalkozóikat ide jönni, hogy otthoni tapasztalataik alapján a mi síkságunk és csatornáink révén hasznot húzzanak ők is, és mi is! (Ehelyett mi történik a mi csatornáinkkal Bácskában és Bánátban?!)

A turistahajó, amelyen vendégként utazhattam, Amszerdamból majdnem egy egész napot siklott a Rajnán Kölnig. Útközben odaföntről csillagos ég és ragyogó napfény kísért bennünket, a parton pedig a kerékpározók ezrei karikáztak velünk párhuzamosan. Hihetetlen tájképek vonultak el mellettünk: a Rajna partján közvetlenül a kerékpárút, azzal párhuzamosan a vasút és az autóút, amögött pedig a falvak, városok szélső utcái. Ahol adódott némi zöld tér az autóút és a házak között, ott birkák legelésztek. Igazából azonban a kőhányásokon sátrat verő, vagy egyszerűen pokrócokra kifekvő emberek sokasága lepett meg: a vasárnap olyan volt, mintha egész Németország szerényen piknikelne a Rajna mentén az otthonról hozott szendvics és hideg sör mellett. Este Kölnben a Dóm melletti lépcsőn már nem igazán németek ültek, és nem is sört ittak. A mobiltelefonok kihangosítójából keleties zene szólt, a nők ott a lépcsőn valamiféle hastánccal próbáltak hódítani, a szakállas férfiak azonban inkább a hangos zenére figyeltek, én meg a férfiakra: csupa arab-kinézetű ember volt körülöttünk.”

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. május 14. 13:34
Amikor a mobilról szól a makkogó kétszáz szavas szókinccsel rendelkező nyelven valami rinyáló szar, az egésznek igen autentikus neve van: "cigányhifi"
szekula
2018. május 14. 10:21
A magyar kormányüléseken meg keleties cigányzene szól.
avízazúr
2018. május 13. 12:03
Elmégy Németország leglátványosabb és leglátogatottabb idegenforgalmi helyszínére ( a teuton őserőt sugárzó lavagi várak sokasága alatt merész kanyarokkal és méltósággal hömpölygő, a híres borvidéket is megmutató Rajna vidékére, majd a Rajna partján magasodó világhírű kölni gótikus templom-csodához), és ott elámulsz/ elrettensz? "Jéééééé! Itt etnikailag tarka tömegek ugyanúgy "műélveznek", mint én."
krakken96
2018. május 13. 11:46
mazohista ribanc, rettegni megy oda vagy minek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!